Skip to main content
13 October 2022 06:49

Πιστοποιήθηκε ο universal φορτιστής USB Type-C

Του Στάθη Ασπιώτη

Το χάος με τους διαφορετικούς φορτιστές για κινητά τηλέφωνα, tablet κ.λπ. φτάνει στο τέλος του, καθώς όλοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν το νέο πρότυπο για φορητές συσκευές USB Type-C. Το νέο πρότυπο θα είναι σε ισχύ από τα τέλη του 2024. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσημα το ήδη συμφωνημένο πρότυπο και οι αγοραστές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα αγοράσουν μια νέα συσκευή με ή χωρίς φορτιστή, καθώς θα αρκούσε η ύπαρξη ενός για πολλές.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι απορριφθέντες και αχρησιμοποίητοι φορτιστές αντιπροσωπεύουν περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων ετησίως στην Ε.Ε.

Μέχρι το τέλος του 2024, όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και οι κάμερες που πωλούνται εντός Ε.Ε. θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα φόρτισης USB Type-C. Από την άνοιξη του 2026, η υποχρέωση θα επεκταθεί και στα laptop. Ο νέος νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε με 602 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 8 αποχές, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Ε.Ε. για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και την ενδυνάμωση των καταναλωτών στο να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.

Ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους, όλα τα νέα κινητά τηλέφωνα, tablet, ψηφιακές κάμερες, ακουστικά, mobile κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και φορητά ηχεία, e-readers, πληκτρολόγια, ποντίκια, GPS, ακουστικά και φορητοί υπολογιστές που επαναφορτίζονται μέσω ενσύρματου καλωδίου και λειτουργούν με παροχή ισχύος έως 100 Watt, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα USB Type-C.

Όλες οι συσκευές που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση θα έχουν την ίδια ταχύτητα φόρτισης, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

«Αυτό θα απαλλάξει, επίσης, από το λεγόμενο τεχνολογικό φαινόμενο lock-in, σύμφωνα με το οποίο ο καταναλωτής εξαρτάται από έναν μόνο κατασκευαστή», αναφέρει το Κοινοβούλιο.

Τεύχος 150

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ