Skip to main content
4 March 2024 07:51

Ο Biden για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

Ο πρόεδρος Joe Biden εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα που εξουσιοδοτεί τον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ «να αποτρέψει τη μεγάλης κλίμακας μεταφορά προσωπικών δεδομένων Αμερικανών σε ξένες χώρες “εχθρικές” προς τις ΗΠΑ». Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι στοχεύει στους «μεσίτες» δεδομένων, οι οποίοι συλλέγουν περισσότερα προσωπικά δεδομένα από ποτέ και τα οποία περιλαμβάνουν ιατρικούς φακέλους και οικονομικές καταστάσεις Αμερικανών πολιτών.

Αρκετές υπηρεσίες καλούνται, πλέον, να αναπτύξουν νέες προστασίες βάσει της διαταγής. Ο Λευκός Οίκος διατάσσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης  να δημιουργήσει κανόνες για να αποτρέψει τις χώρες που «προκαλούν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια» από την εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων, αν και δεν είναι σαφές με ποια μέσα το Υπουργείο θα το επιτύχει αυτό. Τα δεδομένα θα περιλαμβάνουν εκείνα που σχετίζονται με τη γονιδιωματική, τα βιομετρικά, την προσωπική υγεία, τα οικονομικά και «ορισμένα είδη προσωπικών αναγνωριστικών στοιχείων». Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει επίσης να συνεργαστεί με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για να θέσει νέα πρότυπα ασφαλείας όσον αφορά τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω «επενδύσεων, σχέσεων με προμηθευτές και απασχόλησης».

Τεύχος 461

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ