Skip to main content
15 June 2023 06:53

Ο ρόλος της μετανάστευσης στην ανάπτυξη και την καινοτομία

Σύμφωνα με τη μελέτη της BCG με τίτλο A new migration strategy for growth and innovation, μια στοχευμένη στρατηγική μετανάστευσης με επίκεντρο τη διεύρυνση του μείγματος μεταναστών, ώστε να εξυπηρετείται το σύνολο των αναγκών μιας χώρας, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και ενίσχυσης της καινοτομίας.

Η BCG, προκειμένου να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα διαφόρων στρατηγικών ανά τον κόσμο, δημιούργησε τον δείκτη GTMix (Global Talent Migration Index), ο οποίος αξιολογεί τρεις θεμελιώδεις διαστάσεις της μετανάστευσης: το μέγεθος, την ποιότητα και τον βαθμό συνδεσιμότητας.

Το μέγεθος της μετανάστευσης συνεκτιμά τόσο τον απόλυτο αριθμό των μεταναστευτικών ροών που εντάσσονται στην οικονομία μιας χώρας, όσο και το ποσοστό των υψηλά εκπαιδευμένων μεταναστών παγκοσμίως που καταφέρνει να προσελκύσει.

Η ποιότητα της μετανάστευσης αξιολογείται βάσει του επιμερισμού εθνικοτήτων των μεταναστών μιας χώρας, του είδους των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους, καθώς και της εξειδίκευσής τους σε συγκεκριμένο κλάδο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η διαφορετικότητα εθνικοτήτων και δεξιοτήτων των μεταναστών μιας χώρας συναρτάται με την αύξηση του εισοδήματος και της παραγωγικότητας.

Τέλος, η συνδεσιμότητα αξιολογεί τη δυνατότητα μιας χώρας να αξιοποιήσει τη μετανάστευση προκειμένου να καταστεί κόμβος μεταναστευτικών ροών και να εισάγει τεχνογνωσία και δεξιότητες, ενισχύοντας συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως η γεωργία, οι υποδομές και το εθνικό σύστημα εκπαίδευσης και υγείας.

Η μελέτη καταλήγει στη σύνδεση των τριών αυτών διαστάσεων με την ταχύτερη ανάπτυξη και την ενίσχυση της καινοτομίας, καθώς, μια βελτίωση δέκα μονάδων στον δείκτη GTMix μεταφράζεται κατά μέσο όρο σε αύξηση 21% του ΑΕΠ ανά κάτοικο και 40% του συνολικού αριθμού διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που παράγει η χώρα. Για να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να πατήσετε εδώ.

Τεύχος 306

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ