Skip to main content
21 March 2023 07:50

Ο Μ. Κάτσης στο Regional Growth Conference 2023

Στο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Regional Growth Conference) 2023 στο Πανεπιστήμιο Πατρών, παραβρέθηκε προσκεκλημένος ως ομιλητής ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κος Μάριος Κάτσης, συμμετέχοντας στο πάνελ με θέμα: «Η ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο ως παράγοντας ενίσχυσης της ανάπτυξης».

Κατά τη διάρκεια της, ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τις θέσεις του κόμματος πάνω στα ζητήματα κυβερνοασφάλειας και αντάλλαξε απόψεις με τους συνομιλητές του στο πλαίσιο ενός διαλόγου στο πεδίο της ψηφιακής πολιτικής, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα πεδίο το οποίο προσφέρεται για εθνική πολιτική, συγκλίσεις και συνέργειες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μάριος Κάτσης τόνισε ότι τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας έχουν καταστεί υψηλής σημασίας και εκ των ων ουκ άνευ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τού κράτους και της οικονομίας και πως είναι προϋπόθεση για το επίσης φλέγον ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων πολιτών και επιχειρήσεων. Κάνοντας αναδρομή στις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε ως κομβικά γεγονότα την ίδρυση για πρώτη φορά στη χώρα Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής το 2016 και την εκπόνηση της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2021, με τα οποία η Πολιτεία μπόρεσε για πρώτη φορά να λειτουργήσει συντεταγμένα, με σχέδιο και σε επίπεδο εθνικής πολιτικής στα ζητήματα της ψηφιακής μετάβασης. Πιο εξειδικευμένα, στάθηκε στην ψήφιση του ν.4577/2018 που ενσωμάτωσε την ευρωπαϊκή οδηγία για υψηλό κοινό ευρωπαϊκό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών (NIS), εξειδικεύοντας τις βασικές απαιτήσεις ασφαλείας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών και τις διαδικασίες παροχής πληροφοριών και κοινοποίησης συμβάντων στις αρμόδιες Αρχές, στην αναθεώρηση της Εθνική Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας, καθώς και στην υπογραφή συμφωνίας έδρας για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας (ENISA) που εδρεύει στην Ελλάδα, ως σημείου αναφοράς και αριστείας της Κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέλυσε τα βασικά σημεία της αρχιτεκτονικής του πλέγματος Κυβερνοασφάλειας εντός του κρατικού μηχανισμού, όπου οι υπεύθυνοι φορείς είναι η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, η ΕΥΠ και η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Τέλος, ο Μάριος Κάτσης σημείωσε τις πολιτικές που θεωρεί στο εξής απαραίτητες για να μπορέσει να λειτουργήσει αξιόπιστα η Κυβερνοσαφάλεια:

• Να καθοριστεί η αρχιτεκτονική του συστήματος, ώστε να μην υπάρχει πολυκερματισμός, διάχυση αρμοδιοτήτων και επικάλυψη, αλλά να ξέρει ποιος κάνει, τι.

• Αφού ξεκαθαριστεί η στρατηγική, θα πρέπει στη συνέχεια να στελεχωθούν οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.

• Θα πρέπει το Κράτος με δημόσιες πολιτικές και με χρήματα που αυτή τη στιγμή υπάρχουν και πρέπει τάχιστα να απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, να εξασφαλίσει λύσεις οι οποίες θα υπερασπίζονται τις κρίσιμες υποδομές της χώρας, δημόσιες και ιδιωτικές, αλλά και κάθε δημόσια υπηρεσία, επιχείρηση και πολίτη που χρησιμοποιεί ψηφιακές υπηρεσίες.

Τεύχος 251

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ