Skip to main content
18 December 2023 07:53

Ο Ε. Μακρόν για την τεχνητή νοημοσύνη

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Αξιωματούχοι από τις κυβερνήσεις των «27», μαζί με τεχνικούς και νομικούς συμβούλους της Ευρωβουλής, συνεδρίασαν την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 για την πρώτη από τις 11 προγραμματισμένες συνεδριάσεις της ομάδας, η οποία καλείται να πραγματοποιηθεί με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει την τεχνητή νοημοσύνη και τα πάσης φύσης «εργαλεία» της στην Ε.Ε.

Πρόκειται για μία συμφωνία η οποία έχει ως στόχο να φέρει πιο κοντά την καινοτομία με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Αφορά όσους αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν εφαρμογές «υψηλού κινδύνου» στους τομείς της υγείας, της εργασίας, της εκπαίδευσης και της δικαιοσύνης, όπως η αξιολόγηση του κινδύνου και η ανάγκη για ανθρώπινη επίβλεψη, ώστε οι μηχανές να μην παίρνουν πρωτοβουλίες. Όσο για τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο με δικαστική άδεια και σε περιστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στην Τουλούζη, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να μείνει πίσω από τους βασικούς ανταγωνιστές της όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα κ.λπ., στην περίπτωση που υιοθετήσει αυστηρά εποπτικά και περιοριστικά μέτρα για την ΑΙ, «φρενάροντας» τις τεράστιες αλλαγές που θα φέρει στην οικονομία, την παραγωγική διαδικασία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων συνολικά.

Ο Μακρόν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μπορούμε να αποφασίσουμε να ρυθμίσουμε το τοπίο πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο ισχυρά από ό,τι οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας. Τότε, όμως, θα ρυθμίζουμε πράγματα τα οποία εμείς δεν θα εφεύρουμε ούτε θα παράγουμε. Κοιτώντας προς την πλευρά της Γαλλίας, είναι πιθανότατα η χώρα που προηγείται στην ηπειρωτική Ευρώπη όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη. Προχωράμε δίπλα- δίπλα με τη Βρετανία. Αυτοί, όμως, δεν θα έχουν τέτοιου τύπου ρυθμιστικό πλαίσιο για τα θεμελιώδη μοντέλα. Πάνω από όλα δε, είμαστε όλοι πολύ πίσω σε σχέση με τους Κινέζους και τους Αμερικανούς».

Τεύχος 416

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ