Skip to main content
16 April 2024 06:52

Ολοκληρώθηκε η έρευνα αποδοχών και παροχών της KPMG για το 2023

Η KPMG στην Ελλάδα πραγματοποίησε πρόσφατα εκδήλωση για την παρουσίαση αποτελεσμάτων της ετήσιας «Γενικής Έρευνας Αποδοχών και Παροχών για το 2023». Στην καθιερωμένη έρευνα συμμετείχαν 100 πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της αγοράς (λιανεμπορίου, καταναλωτικών προϊόντων, υψηλής τεχνολογίας, ασφαλιστικού, φαρμακευτικού και τραπεζικού τομέα), παρέχοντας στοιχεία για πάνω από 160 μοναδιαίες θέσεις, από 50.000 κατόχους θέσεων εργασίας.

Οι εκθέσεις αποτελεσμάτων της έρευνας (κλαδικές – λιανεμπορίου, ταχυκινούμενων προϊόντων, υψηλής τεχνολογίας, τραπεζικού, ασφαλιστικού, καθώς και συνολικά για όλη την αγορά – «Γενική») παρέχουν ολοκληρωμένη, αναλυτική πληροφόρηση για το συνολικό πλαίσιο αποδοχών και παροχών για τις διάφορες θέσεις εργασίας της αγοράς.

Ενδεικτικά κύρια ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:

• Το 92% των επιχειρήσεων έδωσαν αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων το 2023, με το ποσοστό των αυξήσεων να κυμαίνεται στο 4% (διάμεσος).

• Το ποσό που δόθηκε ως bonus απόδοσης συνολικά το 2023, ανήλθε κατά μέσο όρο στο 11.6% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών.

• Αξίζει να σημειωθεί ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις διαθέτουν ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης για τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, με το 83%των επιχειρήσεων να παρέχει τα συγκεκριμένα ιδιωτικά προγράμματα στους εργαζόμενους, αμέσως μετά την πρόσληψή τους.

• Το 93% και 88% των επιχειρήσεων προσφέρουν προγράμματα ασφάλισης υγείας και ζωής αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί ότι πάνω από τις μισές εταιρείες που έχουν διαμορφώσει ESG στρατηγική, δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική αποδοχών και παροχών τους.

ΤΕΥΧΟΣ 490

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ