Skip to main content
19 July 2023 06:55

Οι white hat hackers για την AI

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

Σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) των white hat hackers δεν πιστεύουν ότι η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη δημιουργικότητα στην έρευνα ασφάλειας και τη διαχείριση ευπαθειών, σύμφωνα με την έκθεση Inside the Mind of a Hacker-2023 της Bugcrowd.

Παρόλα αυτά, οι hackers που συμμετείχαν στην έρευνα αναγνώρισαν τη σημασία των εργαλείων δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στη δουλειά τους, όπως το ChatGPT, με το 21% να δηλώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη τους ξεπερνά ήδη. Επιπλέον, το 55% πιστεύει ότι αυτές οι τεχνολογίες έχουν αυξήσει την αξία του ethical hacking και της έρευνας ασφάλειας ή θα αυξήσουν την αξία τους στο μέλλον.

Πάνω από τα τρία τέταρτα (78%) πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διαταράξει τον τρόπο με τον οποίο οι hackers εργάζονται σε δοκιμές διείσδυσης ή σε προγράμματα bug bounty τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πολλοί από τους ερωτηθέντες χρησιμοποιούν ήδη γενετική τεχνητή νοημοσύνη στη δουλειά τους, μεταξύ άλλων στην αυτοματοποίηση εργασιών (50%), στην ανάλυση δεδομένων (48%), στον εντοπισμό ευπαθειών (36%), στην επικύρωση ευρημάτων (35%) και στη διενέργεια αναγνώρισης (35%). Η έκθεση σημείωσε την τάση των hackers να χρησιμοποιούν AI chatbots για να βοηθήσουν στη συγγραφή αναφορών, με το αρχικό κείμενο που παράγεται από την AI να αποτελεί «ένα καλό σημείο εκκίνησης».

Τα τρία κορυφαία AI chatbots που χρησιμοποιήθηκαν από τους ερωτηθέντες ήταν το ChatGPT (98%), το Google Bard (40%) και το Bing Chat AI (40%).

Οι οργανισμοί, από μεριάς τους, φαίνεται να αναγνωρίζουν την αξία του ethical hacking, ειδικότερα μετά την πανδημία COVID-19, με το 89% να δηλώνει ότι πλέον αντιμετωπίζεται με πιο ευνοϊκή ματιά. Σχεδόν όλοι (96%) δήλωσαν ότι οι «ethical hackers» βοηθούν τις εταιρείες να καλύψουν τα κενά τους σε δεξιότητες κυβερνοασφάλειας.

Τεύχος 330

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ