Skip to main content
14 September 2023 06:54

Οι hackers επιστρέφουν στα… θρανία 

Καθώς οι φοιτητές σε όλον τον κόσμο προετοιμάζονται για την επικείμενη επιστροφή στα ακαδημαϊκά έδρανα, η ομάδα ειδικών ψηφιακής ασφάλειας της Kaspersky ανακάλυψε μια ανησυχητική αύξηση των δόλιων δραστηριοτήτων. Εκμεταλλευόμενοι τη φρενίτιδα γύρω από τις ακαδημαϊκές προετοιμασίες και αγορές σχολικών υλών, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ξεκινούν εξελιγμένες εκστρατείες ηλεκτρονικού phishing που στοχεύουν φοιτητές, εκπαιδευτικούς και διαχειριστές. 

Μία από τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι απατεώνες, όπως ανακάλυψε η ομάδα, είναι η δημιουργία ψεύτικων διαγωνισμών που υπόσχονται στους φοιτητές την ευκαιρία να κερδίσουν έναν φορητό υπολογιστή. 

Το δόλωμα και η παγίδα: Σε μια εκδοχή αυτής της απάτης, ζητείται από τα άτομα να μοιραστούν έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο που οδηγεί σε μια σελίδα με κλήρωση βραβείων με 15 επαφές τους στο WhatsApp. Στη συνέχεια, υποχρεούνται να συμμετάσχουν στην κλήρωση με εγγραφή μέσω SMS. Η γοητεία της απόκτησης ενός φορητού υπολογιστή ή άλλου πολύτιμου αντικειμένου είναι το δόλωμα, αλλά υπάρχει μια παγίδα: Oι νικητές ενημερώνονται ότι πρέπει να καλύψουν τα έξοδα παράδοσης για τα υποτιθέμενα βραβεία τους. Αυτή η απαίτηση για πρόσθετη πληρωμή λειτουργεί ως διακριτός δείκτης ενός δόλιου σχεδίου. Η Noura Afaneh, ειδικός απορρήτου της Kaspersky, αναφέρει σχετικά: «Καθώς πλησιάζει η ακαδημαϊκή περίοδος και εκατομμύρια φοιτητές αγοράζουν βιβλία, πληρώνουν δίδακτρα και αποκτούν σχολικά είδη, υπάρχει μια παραδοσιακή αύξηση των ψηφιακών απειλών. Οι απατεώνες επωφελούνται από αυτήν την περίοδο, αξιοποιώντας τον ενθουσιασμό των φοιτητών για να προμηθευτούν νέες συσκευές για τις σπουδές τους. Η γοητεία ενός δωρεάν φορητού υπολογιστή αποδεικνύεται αποτελεσματική παρωπίδα μπροστά στους σχετικούς κινδύνους, αφήνοντας τα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα από τέτοιου είδους απάτες». 

Ψεύτικες υποτροφίες: Μία ακόμα δόλια μορφή εξαπάτησης περιστρέφεται γύρω από ψεύτικες υποτροφίες. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την ελπίδα των φοιτητών για οικονομική βοήθεια, παρασύροντάς τους σε ψεύτικα προγράμματα υποτροφιών. Δείτε πώς λειτουργεί: Τα θύματα δελεάζονται από φαινομενικά γνήσιες προσφορές υποτροφιών που υπόσχονται οικονομική βοήθεια. Προκειμένου να επωφεληθούν από αυτήν τη βοήθεια, οι φοιτητές καλούνται να δώσουν προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων δεδομένων, όπως αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και τραπεζικά στοιχεία. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται αργότερα για κλοπή ταυτότητας και οικονομική απάτη. «Οι απάτες με ψεύτικες υποτροφίες μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τους ανυποψίαστους φοιτητές, οδηγώντας όχι μόνο σε οικονομικές απώλειες, αλλά και σε μακροπρόθεσμη κλοπή στοιχείων ταυτότητας. Είναι ζωτικής σημασίας για τους φοιτητές να παραμένουν σε εγρήγορση και προσεκτικοί όταν αλληλεπιδρούν με άγνωστες προσφορές υποτροφιών», σχολιάζει η κα Afaneh. 

Τι συνιστούν οι ειδικοί της Kaspersky για να παραμείνετε ασφαλείς από την απάτη 

Μείνετε δύσπιστοι: Να είστε προσεκτικοί όταν συναντάτε προσφορές που είναι «πολύ καλές για να είναι αληθινές», ειδικά εάν απαιτούν πληρωμές ή προσωπικά στοιχεία εκ των προτέρων. 

Επαληθεύστε την πηγή: Ερευνήστε διεξοδικά τυχόν υποτροφίες, δώρα ή προσφορές που συναντάτε. Αναζητήστε επίσημα στοιχεία επικοινωνίας και επιβεβαιώστε τη νομιμότητά τους πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια. 

Ασφαλίστε τις πληροφορίες σας: Αποφύγετε την κοινή χρήση ευαίσθητων δεδομένων στο διαδίκτυο, εκτός εάν είστε απολύτως βέβαιοι για τη νομιμότητα του αιτήματος. 

Χρησιμοποιήστε αξιόπιστες πηγές: Παραμείνετε σε επίσημους σχολικούς ιστότοπους, αναγνωρισμένες πλατφόρμες υποτροφιών και αξιόπιστους λιανοπωλητές όταν πραγματοποιείτε πληρωμές ή παρέχετε προσωπικά στοιχεία. 

Ενεργοποιήστε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA): Ενεργοποιήστε το MFA όπου είναι δυνατόν, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιήστε έναν αξιόπιστο Password manager που δεν αποθηκεύει μόνο τους κωδικούς πρόσβασής σας, αλλά δημιουργεί αυτόματα κωδικούς πρόσβασης μίας χρήσης για έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). 

Τεύχος 349

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ