Skip to main content
19 April 2024 06:55

Οι πωλήσεις των GenAI smartphones θα φτάσουν το 43% μέχρι το 2027

Ταχύτερη απ’ ό,τι εκτιμούσαν αρχικά οι αναλυτές αναμένεται να είναι η διείσδυση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στο πεδίο των συσκευών. Δεν είναι τυχαίο ότι το μερίδιο των GenAI smartphones στις συνολικές αποστολές έξυπνων κινητών θα φτάσει το 11% το 2024, ενώ με ορίζοντα το 2027 σχεδόν μια στις δύο συσκευές smartphone που θα πωλούνται (το 43%) θα υποστηρίζει δυνατότητες GenAI. Συγκριμένα, έως το 2027 αναμένεται οι πωλήσεις smartphones με δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. μονάδες, με την αγορά να διευρύνεται κατά 4 φορές σε σχέση με σήμερα.

Αυτές οι εκτιμήσεις είναι υψηλότερες από τις προηγούμενες προβλέψεις της Counterpoint τον Δεκέμβριο του 2023, με την αναμενόμενη είσοδο της Apple στην κατηγορία των GenAI smartphones να αλλάζει τα δεδομένα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Counterpoint Research, η Samsung θα ηγηθεί της παγκόσμιας κατάταξης για GenAI smartphones το 2024, ενώ η Apple – πιθανότατα – θα αναλάβει τα ηνία το 2025.

Σύμφωνα με την έκθεση GenAI Smartphone Shipments and Insights της Counterpoint Research, η εγκατεστημένη βάση GenAI smartphones θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο έως το 2027.

Σήμερα, περισσότεροι από 10 κατασκευαστές smartphones έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 30 μοντέλα με δυνατότητα GenAI. Η τεχνητή νοημοσύνη στα smartphones είναι ένα βασικό σημείο συζήτησης από την αρχή του τρέχοντος έτους, ειδικά μετά το επιτυχημένο ντεμπούτο της σειράς Galaxy S24, όπου η Samsung έχει κερδίσει ένα καλό μερίδιο μεταξύ των πρώιμων χρηστών της τεχνητής νοημοσύνης.

ΤΕΥΧΟΣ 493

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ