Skip to main content
29 January 2024 07:52

Οι προκλήσεις της Apple για το 2024

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Λίγες μέρες πριν, η Microsoft πήρε τη θέση της Apple ως η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία, αφού είχε μείνει πίσω από την εταιρεία κατασκευής iPhone για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας. Η άνοδος της μετοχής της Microsoft οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα πρώιμα και σαρωτικά στοιχήματά της στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, έναν τομέα στον οποίο η Apple έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σιωπηλή. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στο τι μέλλει γενέσθαι για την Apple:

Προβλήματα στην Κίνα: Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια της Apple φέτος θα είναι η αντιμετώπιση της αγοράς της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Η εταιρεία προσπαθεί να προσελκύσει πελάτες iPhone στη χώρα μετά την κυκλοφορία του εξαιρετικά επιτυχημένου smartphone Mate 60 Pro της Huawei. Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η Apple προσέφερε πρόσφατα προσωρινές εκπτώσεις στα iPhone και άλλα προϊόντα της στην Κίνα, μειώνοντας τις τιμές περίπου 70 δολάρια για τα iPhone. Η κίνηση αυτή προκάλεσε ερωτηματικά σχετικά με το πόσο καλά αποδίδει το iPhone σε μια από τις πιο κρίσιμες αγορές της Apple, η οποία οδήγησε περίπου το 20% των πωλήσεων της εταιρείας πέρυσι.

Μια συνεχιζόμενη μάχη για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας: Ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της Apple, το Apple Watch, παραμένει προς το παρόν απαγορευμένο στις ΗΠΑ, καθώς συνεχίζεται μια από τις πιο σημαντικές διαμάχες για διπλώματα ευρεσιτεχνίας εδώ και αρκετό καιρό. Πριν λίγες μέρες το ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ επανέφερε την απαγόρευση ορισμένων από τις πιο premium εκδόσεις του Apple Watch. Η Apple είχε ζητήσει την αναστολή της απαγόρευσης, καθώς άσκησε έφεση κατά της απόφασης της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα. Η εν λόγω εντολή εμπόδισε την Apple να εισάγει τα Apple Watch Series 9, Apple Watch Ultra 2 και άλλα πιο πρόσφατα μοντέλα στις ΗΠΑ, επειδή παραβίαζε την πατέντα παλμικού οξύμετρου της ιατρικής εταιρείας Masimo.

Ένα βήμα πίσω στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη: Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Meta, η Google και η Samsung, συνεχίζουν να αναπτύσσουν χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης στις υπηρεσίες, τους υπολογιστές και τα smartphones τους. Ωστόσο, η Apple έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σιωπηλή σχετικά με το θέμα. Η εταιρεία φημολογείται ότι θα παρουσιάσει νέες λειτουργίες Siri που θα βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη στην έκδοση του iOS 18 αργότερα μέσα στο έτος. Ορισμένες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στη συσκευή θα μπορούσαν επίσης να είναι αποκλειστικές για τα μοντέλα iPhone 16, εν μέρει χάρη στα προσαρμοσμένα τσιπ. Αλλά οι καινοτομίες τεχνητής νοημοσύνης σε smartphones ναυαρχίδες δεν είναι εντελώς καινούργιες. Η τελευταία σειρά Pixel 8 της Google, η οποία κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2023, διαθέτει ήδη πολλά χαρακτηριστικά AI, και η σειρά Galaxy S24 της Samsung, η οποία φτάνει στα ράφια των καταστημάτων αργότερα αυτό το μήνα, διαθέτει εργαλεία AI.

Ανησυχίες για τα έσοδα: Η Apple ασκεί πίεση για να αυξήσει τις πωλήσεις σε άλλες κατηγορίες προϊόντων της. Τον Νοέμβριο, σημείωσε πτώση πωλήσεων από έτος σε έτος για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, δυσκολεύοντας ιδιαίτερα τις πωλήσεις Mac και iPad. Η μεγάλη εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις σχετικά με την επερχόμενη κυκλοφορία των ακουστικών Vision Pro. Η εταιρεία θα πρέπει να αποδείξει ότι μια συσκευή που συνδυάζει την εικονική πραγματικότητα με την επαυξημένη πραγματικότητα, μια τεχνολογία που επικαλύπτει εικόνες σε ζωντανά βίντεο του πραγματικού κόσμου, είναι πράγματι το μέλλον των υπολογιστών.

Ένας ρυθμιστικός στόχος: Μερικές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που θεωρούνται από την ΕΕ ως κυρίαρχοι «φύλακες», θα πρέπει να εφαρμόσουν νέους κανόνες φέτος. Αυτό σημαίνει ότι η Apple μπορεί να πρέπει να εγκαταλείψει τον αποκλειστικό έλεγχο του τρόπου διανομής των εφαρμογών iOS, μια κίνηση που θα μπορούσε τελικά να επηρεάσει τα έσοδά της.

Τεύχος 436

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ