Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

16 December 2022 07:43

Οι νέες τεχνολογίες της Oppo

Του Στάθη Ασπιώτη

Στην πρώτη ημέρα του INNO DAY της Oppo, η εταιρεία παρουσίασε δύο πολύ ενδιαφέρουσες τεχνολογίες. Η πρώτη είναι ένα Bluetooth audio SoC με συμβατότητα 24-bit/192-kHz, με την ονομασία MariSilikon Y και η δεύτερη, η συσκευή υγείας OHealth H1.

Το Oppo OHealth H1 είναι μια εξελιγμένη συσκευή τηλεϊατρικής (Telemedicine), η οποία με την αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βοηθήσει στη σωστή ιατρική διάγνωση (AI-Assisted Diagnosis), ενώ παράλληλα είναι μια συσκευή για την καθημερινή διαχείριση της προσωπικής υγείας (Daily Health Management).

Η συσκευή παρακολούθησης υγείας H1 της οικογένειας OHealth είναι βολική και κατάλληλη για επαγγελματίες. Είναι εξοπλισμένη με αισθητήρες υψηλής ευαισθησίας και είναι ικανό να καταγράφει 6 είδη δεδομένων υγείας με ακρίβεια, όντας ένα λεπτό και ελαφρύ προϊόν. Οι περισσότεροι αισθητήρες για την παρακολούθηση δεδομένων υγείας είναι ιατρικού προτύπου, αλλά το H1 είναι επίσης σχεδιασμένο για να ταιριάζει απόλυτα στο σπίτι και τον τρόπο ζωής μιας οικογένειας, καθιστώντας ευκολότερη τη δημιουργία ρουτινών παρακολούθησης για προληπτική υγειονομική περίθαλψη.

Ως το πρώτο προϊόν κάτω από το brand OHealth, το OHealth H1 θέτει τις βάσεις για τη φιλοδοξία της εταιρείας να παρέχει έξυπνες επαγγελματικές και βολικές λύσεις υγειονομικής περίθαλψης σε χρήστες, νοσοκομεία και κλινικές, ξεκλειδώνοντας τις τεράστιες δυνατότητες των έξυπνων συσκευών υγείας. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες OHealth έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν την ανάπτυξη της διάγνωσης AI, της διαχείρισης υγείας και της τηλεϊατρικής για να προσφέρουν περισσότερες επαγγελματικές υπηρεσίες υγείας σε χρήστες και επαγγελματικά ιατρικά ιδρύματα.

Κατασκευάζοντας το δικό της Bluetooth audio SoC, η Oppo στοχεύει να σπάσει τα τεχνολογικά bottleneck και για να ανακαλύψει εκ νέου την ασύρματη εμπειρία ήχου για το μέλλον.

Με βάση τις εξελισσόμενες απαιτήσεις των χρηστών, η OPPO παρατήρησε ότι λόγω των περιορισμών της τρέχουσας τεχνολογίας Bluetooth, οι χρήστες αναγκάζονται να θυσιάσουν την ποιότητα του ήχου στον βωμό της ευκολίας μιας ασύρματης σύνδεσης. Και καθώς η AI έχει εισαχθεί στις τεχνολογίες ήχου, οι χρήστες λογικό είναι να αναμένουν πιο καθηλωτικές μουσικές εμπειρίες και περισσότερους τρόπους εξατομίκευσης της μουσικής τους μέσα από το λεγόμενο computational audio.

Το MariSilicon Y είναι το πρώτο Bluetooth SoC που βασίζεται στην τελευταία διαδικασία N6RF. Είναι εστιασμένο στην παροχή της καλύτερης ποιότητας ήχου Bluetooth και υπολογιστικής ισχύος στο είδος του.

Με το MariSilicon Y που υποστηρίζει τα 192 KHz, μπορεί να μεταδοθεί για πρώτη φορά ήχος εξαιρετικά καθαρός χωρίς απώλειες 24 bit μέσω Bluetooth.

Η εξαιρετικά υψηλή υπολογιστική ισχύς του MariSilicon Y θα μπορεί να υποστηρίξει την επόμενη γενιά εφαρμογών ήχου μέσω τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας μια χωρική εμπειρία ακρόασης για ένα επίπεδο βύθισης που δεν έχει υπάρξει έως τώρα. Μακροπρόθεσμα, θα δημιουργήσει επίσης περισσότερες δυνατότητες στον μελλοντικό υπολογιστικό ήχο.

H Oppo δεν απέκλεισε να παρέχει το MariSilicon Y σε άλλους κατασκευαστές, στο πλαίσιο των συνεργασιών της, τις οποίες στοχεύει να ενδυναμώσει περαιτέρω.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναπτύξει ακόμη και το δικό της κύριο SoC για mobile συσκευές, όπως τα smartphone, αρκούμενη στο να σχολιάσει ότι «η διαδικασία Έρευνας και Ανάπτυξης είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία» κι ότι «επί παρόντος εστιάζουμε, ώστε βήμα-βήμα να ενδυναμώσουμε τις ικανότητες μας στο R&D» και «θα σας κρατάμε ενήμερους για όποιες μελλοντικές εξελίξεις μας».

Αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς είναι ότι η απάντηση της Oppo στο ερώτημα που τέθηκε στην αρχή της παραγράφου είναι «όχι επί του παρόντος, τουλάχιστον».

Τεύχος 195

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ