Skip to main content
6 December 2023 07:54

Οι ενεργειακές δαπάνες για την έξυπνη τεχνολογία

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Ενώ από τη μία οι καινοτόμες τεχνολογίες είναι ευπρόσδεκτες από τον βιομηχανικό κόσμο, από την άλλη αυτές θα μπορούσε να προκαλέσουν απότομη αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας – κάτι που κατ΄επέκταση θα φέρει καταστροφικές συνέπειες – εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη ρύθμιση και διαχείριση και ειδικά, σε μια συγκυρία που κανένας δεν μπορεί να πει ότι η ενεργειακή κρίση έχει παρέλθει.

Ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών. Ωστόσο, πολλοί δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο ενεργειακό κόστος της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων καινοτόμων τεχνολογιών.

Μία ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, έδειξε ότι η Nvidia Corporation θα αποστέλλει ετησίως περίπου 1,5 εκατομμύρια μονάδες διακομιστών AI έως το 2027, οι οποίες, όταν εκτελούνται, δύνανται να ισοδυναμούν με την ετήσια χρήση 85,4 τεραβατώρων ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι υψηλότερο από τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πολλών μικρών χωρών.

Μία πρόσφατη εργασία από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον έδειξε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ερωτήματα στο ChatGPT μπορεί να κοστίζουν περίπου 1 γιγαβατώρα την ημέρα, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση ενέργειας 33.000 νοικοκυριών στις ΗΠΑ.

Τεύχος 408

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ