Skip to main content
9 September 2022 06:49

Οι αποστολές PC και tablet αναμένεται να μειωθούν το 2022 και το 2023

Του Στάθη Ασπιώτη

Σύμφωνα με νέα πρόβλεψη του Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker της IDC, οι παγκόσμιες αποστολές παραδοσιακών υπολογιστών προβλέπεται να μειωθούν κατά 12,8% το 2022 σε 305,3 εκατομμύρια μονάδες, ενώ οι αποστολές tablet θα μειωθούν κατά 6,8% στα 156,8 εκατομμύρια. Ο πληθωρισμός, η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας και η αύξηση των αγορών τα τελευταία δύο χρόνια είναι οι κύριες αιτίες για τις μειωμένες προοπτικές.

Περαιτέρω συρρίκνωση αναμένεται επίσης το 2023, καθώς η καταναλωτική ζήτηση έχει επιβραδυνθεί, η ζήτηση για εκπαίδευση έχει ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και η ζήτηση των επιχειρήσεων έχει μειωθεί λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών. Η συνδυασμένη αγορά υπολογιστών και tablet προβλέπεται να μειωθεί κατά 2,6% το 2023 πριν επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2024.

«Αν και η ζήτηση επιβραδύνεται, οι προοπτικές για τις αποστολές παραμένουν πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα», λέει ο Jitesh Ubrani, διευθυντής έρευνας για το IDC Mobility και Consumer Device Trackers.

«Η μακροπρόθεσμη ζήτηση θα καθοδηγηθεί από μια αργή οικονομική ανάκαμψη σε συνδυασμό με μια ανανέωση του εταιρικού υλικού, καθώς η υποστήριξη για τα Windows 10 πλησιάζει στο τέλος της. Οι εκπαιδευτικές απαιτήσεις και η υβριδική εργασία αναμένεται επίσης να αποτελέσουν βασικό στήριγμα για επιπλέον όγκους».

Ο Linn Huang, αντιπρόεδρος έρευνας, Devices – Displays, προσθέτει: «Με τους αντίθετους ανέμους της οικονομίας να κερδίζουν ταχύτητα, αναμένουμε ότι η επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της καταναλωτικής αγοράς τα επόμενα έξι τρίμηνα.

«Η οικονομική ανάκαμψη εγκαίρως για τον επόμενο μεγάλο κύκλο ανανέωσης θα μπορούσε να ωθήσει κάποια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια των προβλέψεών μας», λέει ο Huang.

«Αν και οι όγκοι δεν θα φτάσουν στις κορυφές της πανδημίας, αναμένουμε ότι η καταναλωτική αγορά θα κινηθεί προς τα πιο premium άκρα της αγοράς».

Τεύχος 126

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ