Skip to main content
22 February 2024 07:57

Οι αλλαγές που φέρνει η AI το 2024

Αλλαγές έχει αρχίσει να φέρνει, ήδη από την αρχή τους έτους, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI) στον τομέα της απασχόλησης, όχι μόνο στις βιομηχανίες, αλλά και στις υπηρεσίες κι όχι μόνο σε κατώτερες βαθμίδες, αλλά και σε μεσαίες και υψηλές θέσεις του οργανογράμματος των εταιρειών. Από εταιρείες τεχνολογίας που απολύουν και προσλαμβάνουν κόσμο για την ανάπτυξη ΑΙ μέχρι εταιρείες ταχυμεταφορών και ομίλους εκμάθησης ξένων γλωσσών που αντικαθιστούν ανθρώπους για να «προσλάβουν» μηχανήματα, τα σημάδια σημαντικών ανακατατάξεων αρχίζουν να κάνουν ολοένα και πιο έντονα την εμφάνισή τους. Όλα δείχνουν πως το 2024 αναμένεται ότι θα είναι κομβικό έτος για να φανεί πώς εξελίσσεται αυτή η τεχνολογία και πώς θα αντιδράσουν οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι σε αυτή.

Σε μειώσεις θέσεων εργασίας λόγω της ΑΙ έχουν προχωρήσει όχι μόνο τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google, αλλά και μεγάλοι όμιλοι ταχυμεταφορών σαν την UPS και η εξειδικευμένη εταιρεία στην εκμάθηση ξένων γλωσσών Duolingo, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Wall Street Journal. Στοιχεία που παρουσίασε επίσης το CNN από την εταιρεία ResumeBuilder έδειξαν ότι το 37% των εταιρειών αντικατέστησε εργαζομένους το 2023 με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Το 44% των ερωτηθέντων ανέφερε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει απολύσεις μέσα στο 2024.

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, από την εφαρμογή της ΑΙ δεν απειλούνται μόνο θέσεις στα κατώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας, αλλά και στα μεσαία και τα υψηλότερα. Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ήδη και σύντομα θα αποτελέσει ακόμη μεγαλύτερη απειλή για μάνατζερ μεσαίου και υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με συμβούλους επιχειρήσεων και στελέχη εταιρειών που μίλησαν στην αμερικανική εφημερίδα.

Ο συνολικός αριθμός των θέσεων που χάνονται λόγω της αποκαλούμενης δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης παραμένει ακόμη χαμηλός, αλλά όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν αρχίσει να συνδέουν τέτοιες περικοπές με τις νέες τεχνολογίες που έχουν σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό θα συμβεί, όπως λένε, επειδή η ΑΙ δεν θα αναλαμβάνει μόνο δουλειές ρουτίνας και επαναλαμβανόμενες εργασίες, αλλά θα μπορεί να συνθέτει περιεχόμενο και να παρουσιάζει ιδέες με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που παρουσιάζουν σήμερα ιδέες εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή.

Τεύχος 454

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ