Skip to main content
26 February 2024 07:54

Οδηγίες αποφυγής μιας εικονικής απαγωγής

Πρόκειται για τον χειρότερο εφιάλτη κάθε γονέα. Δέχεστε εισερχόμενη κλήση από έναν άγνωστο αριθμό και στην άλλη άκρη της γραμμής ακούτε τη φωνή του παιδιού σας να φωνάζει βοήθεια. Στη συνέχεια, ο υποτιθέμενος «απαγωγέας» σας ζητάει να πληρώσετε λύτρα, αλλιώς δεν θα ξαναδείτε ποτέ το παιδί σας. Σύμφωνα με την ESET, αυτό ονομάζεται «εικονική απαγωγή».

Πώς λειτουργεί η εικονική απαγωγή: Οι απατεώνες αναζητούν τα υποψήφια θύματα στα οποία θα μπορούσαν να τηλεφωνήσουν και να τα εκβιάσουν για να αποσπάσουν χρήματα. Αυτό το στάδιο θα μπορούσε επίσης να βελτιστοποιηθεί με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (περισσότερα γι’ αυτό αργότερα). Αμέσως μετά, οι απατεώνες είναι έτοιμοι να εντοπίσουν το υποψήφιο θύμα «απαγωγής» – πιθανότατα το παιδί του ατόμου που εντόπισαν. Αυτό μπορούν να το πετύχουν ψάχνοντας απλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή εντοπίζοντας άλλες πληροφορίες που είναι δημόσια προσβάσιμες. Στη συνέχεια, σκαρφίζονται ένα φανταστικό σενάριο, φροντίζοντας να το κάνουν να φαίνεται όσο το δυνατόν πιο πειστικό και τρομακτικό.

Πώς να παραμείνετε ασφαλείς: Σύμφωνα με τον Muncaster από την ESET, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε σήμερα για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να σας επιλέξουν ως υποψήφιο θύμα:

• Μην μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αποφύγετε να δημοσιεύετε λεπτομέρειες, όπως διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνου.

• Διατηρήστε τα προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ιδιωτικά, προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να σας βρουν οι φορείς απειλής στο διαδίκτυο.

• Να είστε σε επιφυλακή για μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» που θα μπορούσαν να έχουν σχεδιαστεί για να σας εξαπατήσουν.

• Προτρέψτε τα παιδιά και τους στενούς συγγενείς σας να εγκαταστήσουν εφαρμογές γεωγραφικού εντοπισμού.

• Εάν λάβετε κάποια κλήση, κρατήστε τους «απαγωγείς» στο τηλέφωνο. Ταυτόχρονα προσπαθήστε να καλέσετε το υποτιθέμενο θύμα στην άλλη γραμμή.

• Μείνετε ψύχραιμοι, μην μοιραστείτε προσωπικές πληροφορίες και, αν είναι δυνατόν, βάλτε τους απατεώνες να απαντήσουν σε μια ερώτηση που μόνο ο απαχθέντας θα ήξερε και ζητήστε να μιλήσετε μαζί του.

• Ειδοποιήστε την αστυνομία το συντομότερο δυνατό.

Τεύχος 456

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ