Skip to main content
6 March 2024 07:59

Νέο data breach σε φαρμακευτικό γίγαντα

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Ο κορυφαίος διανομέας φαρμάκων Cencora αποκάλυψε περιστατικό κυβερνοασφάλειας, κατά το οποίο παραβιάστηκαν δεδομένα από τα πληροφοριακά του συστήματα, τα οποία ενδεχομένως περιείχαν προσωπικές πληροφορίες. Η παραβίαση ανακαλύφθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με την κατάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) που δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα. «Μετά τον αρχικό εντοπισμό της μη εξουσιοδοτημένης δραστηριότητας, η εταιρεία έλαβε αμέσως μέτρα περιορισμού και ξεκίνησε έρευνα με τη βοήθεια των αρχών επιβολής του νόμου, εμπειρογνωμόνων κυβερνοασφάλειας και εξωτερικών συμβούλων», αναφέρεται στην κατάθεση.

Η Cencora ειδικεύεται στις φαρμακευτικές υπηρεσίες, διανέμοντας φάρμακα και λύσεις για ιατρικά γραφεία, φαρμακεία και κτηνιατρική περίθαλψη. Η εταιρεία είχε έσοδα 262,2 δισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2023 και περίπου 46.000 υπαλλήλους. «Οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης είναι πολύ ελκυστικοί για τους δράστες απειλών λόγω του μεγάλου εύρους των συσκευών και εφαρμογών IoT που χρησιμοποιούνται, από συστήματα όπως το EPIC μέχρι κάμερες ασφαλείας, εκτυπωτές και συστήματα ελέγχου πρόσβασης», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Viakoo, Bud Broomhead. «Η ασφάλεια του IoT θεωρείται συχνά ως το πιο αδύναμο μέρος της ασφάλειας ενός οργανισμού».

Από την ημερομηνία υποβολής της κατάθεσης, η Cencora δηλώνει ότι το περιστατικό δεν επηρέασε ουσιωδώς τις δραστηριότητές της και ότι τα συστήματά της παραμένουν λειτουργικά.

Τεύχος 463

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ