Skip to main content
15 April 2024 06:45

Νέος ευρωπαϊκός νόμος ευνοεί τους «μικρούς» browsers

Τα ανεξάρτητα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο σημειώνουν άνοδο στην ΕΕ, σε επίπεδο αριθμού χρηστών, ήδη από τον πρώτο μήνα εφαρμογής της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αναγκάζει τις Google, Microsoft και Apple να διευκολύνουν τη στροφή των χρηστών σε ανταγωνιστικά προγράμματα περιήγησης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας του Reuters με στοιχεία από έξι εταιρείες που διαθέτουν στην αγορά τέτοιου είδους προγράμματα.

Τα πρώτα αποτελέσματα έρχονται μετά την εφαρμογή του νόμου της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές (7 Μαρτίου), ο οποίος στοχεύει στην εξάλειψη του αθέμιτου ανταγωνισμού, αναγκάζοντας τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να προσφέρουν στους χρήστες smartphone τη δυνατότητα επιλογής από μια λίστα διαθέσιμων προγραμμάτων περιήγησης ιστού από μια «οθόνη επιλογής».

Τέτοιου είδους προγράμματα προσφέρονται παραδοσιακά δωρεάν από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple και η Google, με αντάλλαγμα την παρακολούθηση των ιστοσελίδων που επισκέπτονται οι καταναλωτές ώστε να προωθούνται σχετικές διαφημίσεις. Έτσι, στις συσκευές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android, το πρόγραμμα περιήγησης Chrome είναι προεπιλεγμένο, όπως αντίστοιχα για τα iPhone είναι το Safari, καθιστώντας τα προγράμματα αυτά κυρίαρχα της αγοράς.

ΤΕΥΧΟΣ 489

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ