Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Νέοι κανόνες κυβερνοασφάλειας από την ΕΕ
Από τις 7 Ιανουαρίου έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός για την κυβερνοασφάλεια, ο οποίος καθορίζει μέτρα για υψηλό επίπεδο κοινής κυβερνοασφάλειας στα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης. Ο κανονισμός καθορίζει μέτρα για τη θέσπιση ενός εσωτερικού πλαισίου διαχείρισης, διακυβέρνησης και ελέγχου κινδύνων κυβερνοασφάλειας από κάθε οντότητα της Ένωσης και θεσπίζει το νέο Διοργανικό Συμβούλιο Κυβερνοασφάλειας (ΔΣΚ) για την παρακολούθηση και τη στήριξη της εφαρμογής του από τις οντότητες της Ένωσης. Προβλέπει τη διεύρυνση της εντολής της ομάδας αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική για τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ (CERT-ΕΕ), ώστε να λειτουργήσει ως κόμβος συντονισμού για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με απειλές, την ανταλλαγή πληροφοριών και την αντιμετώπιση συμβάντων, ως κεντρικό συμβουλευτικό όργανο και ως πάροχος υπηρεσιών. Σύμφωνα με την εντολή της, η CERT-ΕΕ μετονομάζεται σε Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας για τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης, αλλά διατηρεί τη σύντομη ονομασία CERT-ΕΕ.
ΕΚΤ: Stress test στις τράπεζες για κυβερνοεπιθέσεις
Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, κος Γιοχάνες Χάν, δήλωσε σχετικά: «Καθώς οι κυβερνοαπειλές γίνονται όλο και συχνότερες και οι κυβερνοεπιθέσεις πιο εξελιγμένες, η επίτευξη υψηλού κοινού επιπέδου κυβερνοασφάλειας σε όλες τις οντότητες της Ένωσης είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση μιας ανοικτής, αποτελεσματικής, ασφαλούς και ανθεκτικής δημόσιας διοίκησης της ΕΕ. Ο κανονισμός ενισχύει την κυβερνοασφάλεια των οντοτήτων της Ένωσης και ευθυγραμμίζει τη διοίκηση της ΕΕ με τα πρότυπα που επιβάλλονται στα κράτη μέλη, όπως η οδηγία για υψηλά κοινά επίπεδα κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση, γνωστή και ως NIS 2».