Skip to main content
13 February 2024 07:52

Νέοι κανόνες κατά των deepfake

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) δήλωσε την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου, ότι έλαβε μέτρα προκειμένου να μειώσει τις απάτες με ρομποτικές κλήσεις που χαρακτηρίζονται από ψεύτικες φωνές και έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη, επιχειρώντας να πατάξει τη λεγόμενη τεχνολογία “deepfake”, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να υπονομεύσει την ασφάλεια εκλογικών διαδικασιών και να αυξήσει τα επίπεδα κυβερνοεγκλημάτων.

Η ομόφωνη απόφαση της FCC επεκτείνει τους κανόνες κατά των ρομποκλήσεων για να καλύψει τις μη ζητηθείσες κλήσεις AI deepfake αναγνωρίζοντας αυτές τις φωνές ως «τεχνητές» βάσει ενός ομοσπονδιακού νόμου που διέπει το τηλεμάρκετινγκ και τις ρομποκλήσεις. Η κίνηση της FCC δίνει στους γενικούς εισαγγελείς των πολιτειών περισσότερα νομικά εργαλεία για την καταδίωξη των παράνομων ρομποκλήσεων που χρησιμοποιούν φωνές που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη για να ξεγελάσουν τους Αμερικανούς, δήλωσε η FCC.

«Οι κακοποιοί χρησιμοποιούν φωνές που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη σε μη ζητηθείσες ρομποτικές κλήσεις για να εκβιάσουν ευάλωτα μέλη της οικογένειας, να μιμηθούν διασημότητες και να παραπληροφορήσουν τους ψηφοφόρους. Προειδοποιούμε τους απατεώνες που βρίσκονται πίσω από αυτές τις ρομποτικές κλήσεις!», ανέφερε σε δήλωση της η Πρόεδρος της FCC, Jessica Rosenworcel.

Η απόφαση να ερμηνευθεί ευρύτερα ο νόμος του 1991 για την προστασία των καταναλωτών μέσω τηλεφώνου (TCPA), ώστε να συμπεριλάβει τις φωνές που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη, έρχεται λίγες εβδομάδες μετά από ένα ψεύτικο ρομποτικό τηλεφώνημα που παρίστανε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στόχευσε χιλιάδες ψηφοφόρους του Νιου Χαμσάιρ, τους οποίους προέτρεψε να μην συμμετάσχουν στις προκριματικές εκλογές της πολιτείας. Οι αρχές δήλωσαν ότι συνέδεσαν αυτές τις ψεύτικες κλήσεις με έναν άνδρα από το Τέξας και δύο εταιρείες, σε μια συνεχιζόμενη έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστικές και ποινικές κυρώσεις.

Με την αλλαγή αυτή, οι ψεύτικες ρομποκλήσεις που διαθέτουν κλωνοποιημένες φωνές θα υπόκεινται στα ίδια πρόστιμα και τις συνέπειες που σχετίζονται με τις παράνομες κλήσεις που δεν χρησιμοποιούν την τεχνολογία.

Τεύχος 447

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ