Skip to main content
5 February 2024 07:51

Νέες τάσεις στην κυβερνοασφάλεια φέρνει το AI

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Με τη συνεχή εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και της κβαντικής πληροφορικής, το 2024 είναι έτοιμο να επιφέρει σημαντικές εξελίξεις, καθώς οι οργανισμοί υιοθετούν και καινοτομούν ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιώντας τις παραπάνω τεχνολογίες αιχμής.

Αυτή η τεχνολογική έξαρση, ωστόσο, συνοδεύεται από αύξηση των εξελιγμένων απειλών στον κυβερνοχώρο. Σημαντική ανησυχία αποτελεί η κατάχρηση της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης (Gen AI) από κακόβουλους φορείς. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον πολλές σύνθετες προκλήσεις, όπως έξαρση των επιθέσεων ransomware, αύξηση της κρατικά χρηματοδοτούμενης κυβερνοκατασκοπείας και το αυξανόμενο έργο της διασφάλισης του διαρκώς επεκτεινόμενου δικτύου IoT.

Ταυτόχρονα, η κατάχρηση της τεχνολογίας οδηγεί στην ανάπτυξη ακόμα πιο προηγμένων κακόβουλων λογισμικών, που στοχεύει σε συγκεκριμένα συστήματα και ευπάθειες.

Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επηρεάσει επίσης τις στρατηγικές και τις τεχνολογίες κυβερνοασφάλειας, ενισχύοντας τις δυνατότητες ανίχνευσης και ανάλυσης. Ως αποτέλεσμα, πιθανολογείται πως θα βελτιωθεί η πρόληψη στην παραπληροφόρηση, το phishing, το κακόβουλο λογισμικό κ.ά. Θα ανοίξει, επίσης, τον δρόμο για αυτοματοποιημένες, αποτελεσματικές επιχειρήσεις ασφαλείας, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του εργατικού δυναμικού.

Οι επαγγελματίες της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έχουν διαπιστώσει ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη είναι χρήσιμη για την αυτοματοποίηση εργασιών, την ανάλυση δεδομένων και την έρευνα ευπαθειών. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί ήδη να επηρεάσει θετικά τον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, πέρα από την απλή αυτοματοποίηση των εργασιών. Από την ευφυή αυτοματοποίηση της απόκρισης έως την ανάλυση συμπεριφοράς και την ιεράρχηση της αποκατάστασης ευπαθειών, η τεχνητή νοημοσύνη προσθέτει κιόλας αξία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Τεύχος 441

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ