Skip to main content
22 April 2024 06:45

Νέες επενδύσεις από την Μytilineos

Την απόφαση της Mytilineos να επενδύσει στις κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες στην Ελλάδα, γνωστοποίησε την Πέμπτη, 18 Απριλίου ο κος Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος της Mytilineos και της Eurometaux, μιλώντας στην εκδήλωση της Eurometaux, Raw Materials 2030: A rallying call for European resilience. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η εταιρεία του έχει ένα επιχειρηματικό σχέδιο ύψους 350 εκ. ευρώ για τον βωξίτη, το γάλλιο και το αλουμίνιο και το έχει ήδη υποβάλλει στο Ταμείο Καινοτομίας. Όπως είπε, η Mytilineos μπορεί να το χρηματοδοτήσει, «αλλά θέλουμε να δούμε την υποστήριξη της Ευρώπης», σημείωσε.

Πρόκειται για το σχέδιο της εταιρείας να επενδύσει στην παραγωγή βωξίτη και την αύξηση της παραγωγής αλουμινίου, αλλά και να εντάξει στα σχέδιά του τη μονάδα εξαγωγής γαλλίου από τον βωξίτη. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνθηκε στην Mytilineos και της ζήτησε να διερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής γαλλίου ως υποπροϊόντος στο εργοστάσιό της, που μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνα στον Άγιο Νικόλαο στη Βοιωτία.

Η Mytilineos είχε πει τότε ότι έχει ένα πιλοτικό έργο για να αξιολογήσει τον πιο οικονομικό τρόπο εξαγωγής γαλλίου που θα μπορούσε να αναπτύξει σε διάστημα 18 μηνών. Αυτό θα μπορούσε να παράγει 40-45 μετρικούς τόνους μετάλλου ετησίως, ποσότητα περίπου ίση με την τρέχουσα ζήτηση της Ε.Ε. Ωστόσο, για να προχωρήσει το έργο, χρειάζεται να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, με εξασφαλίσεις που θα προσφέρει η Ευρώπη.

ΤΕΥΧΟΣ 494

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ