Skip to main content
24 February 2022 09:59

Νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας

Ο ΑΔΜΗΕ επιβεβαιώνει τη στρατηγική του προσήλωση στην ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων προς κάθε πλευρά των ελληνικών συνόρων και θέτει τις βάσεις για την περαιτέρω ενδυνάμωση της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με συμμετέχοντες τον Πρόεδρο και CEO του ΑΔΜΗΕ, κο Μάνο Μανουσάκη, κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον Διαχειριστή της Αλβανίας (OST), κο κ. Skerdi Drenova, φάνηκε ότι οι διεργασίες για την υλοποίηση νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας επιτυγχάνονται.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε σαφής η συνδρομή του ΑΔΜΗΕ για τη χρηματοδοτική διευκόλυνση του έργου στην αλβανική πλευρά, καθώς και η διεύρυνση της συνεργασίας των δύο Διαχειριστών στο ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό πεδίο. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε η προοπτική συμμετοχής του Διαχειριστή της Αλβανίας στο Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας «SEleNe CC» με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αλλά και αμοιβαία επωφελείς συνέργειες σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση υπερσύγχρονων τηλεπικοινωνιακών υποδομών σε Ελλάδα και Αλβανία.

Σε τεχνικό επίπεδο, η ηλεκτρική διασύνδεση που εξετάζεται αφορά σε εναέρια Γραμμή Μεταφοράς Υπερύψηλης Τάσης 400 kV, η οποία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών.

Τεύχος 16

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ