Skip to main content
4 December 2023 07:55

Μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ εκτιμάει η Goldman Sachs

Η Goldman Sachs αναμένει πλέον πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης που είχε για το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η αμερικανική τράπεζα επικαιροποίησε την πρόβλεψή της λίγο αφότου τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε απροσδόκητα τον Νοέμβριο στο 2,4%, πλησιάζοντας προς τον στόχο της ΕΚΤ (πέριξ του 2%).

«Παρόλο που βλέπουμε σημαντικά εμπόδια για τις μειώσεις επιτοκίων πριν από το δεύτερο τρίμηνο, οι κίνδυνοι γύρω στο βασικό μας σενάριο δείχνουν σαφώς προς έναν ταχύτερο κύκλο μειώσεων, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να επιβραδύνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο ή εάν η ανάπτυξη δεν βελτιωθεί το επόμενο έτος», έγραψαν σε σημείωμα αναλυτές της Goldman Sachs.

Όπως προαναφέρθηκε, τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη επιβράδυνε σε χαμηλό άνω των 2 ετών (από τον Ιούλιο του 2021) στο 2,4%, υποχωρώντας έντονα από το 2,9% του προηγούμενου μήνα, την ώρα μάλιστα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε μικρότερη επιβράδυνση στο 2,7%.

Πέρα από την ισχυρή πτώση του πληθωρισμού, η νέα πρόβλεψη των αναλυτών της Goldman Sachs στηρίζεται επίσης στην επικαιροποιημένη τους εκτίμηση για μεγαλύτερη επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, η οποία θα επιβαρύνει ευρύτερα την ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Τεύχος 406

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ