Skip to main content
18 December 2023 07:52

Μεγάλη κυβερνοεπίθεση σε πάροχο της Ουκρανίας

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Η ομάδα hackers της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών GRU, γνωστή ως Sandworm, έχει εξαπολύσει μερικές από τις πλέον γνωστές και σύνθετες κυβερνοεπιθέσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των μέσων ενημέρωσης και των κυβερνητικών υπηρεσιών της Ουκρανίας.

Όπως φαίνεται τώρα, η ίδια ομάδα είναι υπεύθυνη για το σαμποτάζ ενός μεγάλου παρόχου κινητής τηλεφωνίας της Ουκρανίας, που διέκοψε τις επικοινωνίες για εκατομμύρια ανθρώπους και σαμποτάρισε, έστω προσωρινά, ακόμη και το σύστημα προειδοποίησης αεροπορικής επιδρομής στην πρωτεύουσα του Κιέβου.

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 μια κυβερνοεπίθεση έπληξε την Kyivstar, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου της Ουκρανίας. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν βασικές υπηρεσίες του τεχνολογικού δικτύου της εταιρείας, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε από την ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε υπολογιστές της Ουκρανίας, CERT-UA.

Η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποδώσει δημοσίως την κυβερνοεπίθεση σε κάποια γνωστή ομάδα hacker. Παρόλ’ αυτά, ένας Ουκρανός αξιωματούχος της υπηρεσίας ασφάλειας υπολογιστών SSSCIP, επεσήμανε σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους ότι μια ομάδα γνωστή ως Solntsepek ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε μια ανάρτηση στο Telegram και σημείωσε ότι η ομάδα έχει συνδεθεί με τη διαβόητη Sandworm της ρωσικής GRU.

«Εμείς, σαν Solntsepek, αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση στην Kyivstar. Καταστρέψαμε 10 υπολογιστές, περισσότερους από 4 χιλιάδες διακομιστές, όλα τα συστήματα αποθήκευσης και δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο cloud», αναφέρει το μήνυμα στα ρωσικά, το οποίο απευθύνεται στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy και αναρτήθηκε στον λογαριασμό της ομάδας στο Telegram. «Επιτεθήκαμε στην Kyivstar επειδή η εταιρεία παρέχει επικοινωνίες στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς και σε κυβερνητικές υπηρεσίες και υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Ουκρανίας. Τα υπόλοιπα γραφεία που βοηθούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, ετοιμαστείτε!».

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, η Kyivstar αντέκρουσε ορισμένους από τους ισχυρισμούς του Solntsepek σε μια ανάρτηση στο X, γράφοντας ότι «σας διαβεβαιώνουμε ότι οι φήμες σχετικά με την καταστροφή των “υπολογιστών και των διακομιστών” μας είναι καθόλα ψεύτικες».

Τεύχος 416

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ