Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

9 Μαρτίου 2022 09:00

«Μαύρα σύννεφα» στη βιομηχανία από τα διαδοχικά ρεκόρ τιμών σε ενέργεια – πρώτες ύλες

Του Γιώργου Καλούμενου

Σε πραγματικό ενεργειακό εφιάλτη, για την Ευρώπη αλλά και παγκόσμια, έχει μετατραπεί η Ουκρανική κρίση, καθώς οι σκληρές οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία συνταράσσουν εκ θεμελίων την ενεργειακή ισορροπία στη Γηραιά Ήπειρο.

Κι αυτό γιατί οι τιμές όλων των βασικών ενεργειακών προϊόντων καταρρίπτουν καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ την πορεία τους ακολουθούν από πολύ κοντά όλα τα βασικά μέταλλα, τα τρόφιμα και οι πρώτες ύλες της βιομηχανίας.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η Ρωσία δεν έχει παίξει ακόμα τα «βαριά χαρτιά» των αντιμέτρων που έχει στη διάθεσή της, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο της στρόφιγγας των αγωγών που προμηθεύουν με φυσικό αέριο σχεδόν όλη την κεντρική και νότια Ευρώπη.

Το αμερικανικό αργό άγγιξε τα $113 το βαρέλι παρά το γεγονός ότι έγιναν κινήσεις για την αποκλιμάκωση των τιμών, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) να αποδεσμεύει 60 εκατ. βαρέλια από τα παγκόσμια αποθέματα.

Tην ίδια ώρα, ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο δίκτυο SWIFT έχει εκτινάξει στα ύψη την αβεβαιότητα για τις ροές του φυσικού αερίου, με το συμβόλαιο Απριλίου στο Άμστερνταμ (TTF) να βρίσκεται στα 161 ευρώ η μεγαβατώρα με άλμα άνω του 32%, ενώ στο υψηλό ημέρας είχε αγγίξει τα 200 ευρώ (193,95) με άνοδο που ξεπερνούσε το 50%.

Σε υψηλό 14ετίας το σιτάρι

Η τιμή του σιταριού εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν 14 χρόνια στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, όπως και άλλων αγροτικών προϊόντων, καθώς εντείνονται οι φόβοι για παρατεταμένες διαταραχές στον παγκόσμιο εφοδιασμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε αυτό το κλίμα, το πλέον ενεργό συμβόλαιο σιταριού παραδόσεως Μαΐου, κινήθηκε στα 10,4 δολάρια ανά μπουσέλ καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή του από τον Απρίλιο του 2008. Στο μεταξύ, το ημερήσιο όριο διακύμανσης του συμβολαίου επεκτάθηκε προσωρινά στα 75 σεντς.

Νέο ρεκόρ σε Αλουμίνιο, ισχυρά κέρδη για Νικέλιο, Χαλκό

Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφαλώνουν οι τιμές του Αλουμινίου την Τετάρτη εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για πιθανές διαχειριστικές δυσκολίες που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τις προμήθειες λόγω των αυστηρών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Το Αλουμίνιο τριών μηνών στο LME εκτινάχθηκε σε ρεκόρ στα 3.552 δολ. ο τόνος, για να περιορίσει στη συνέχεια τα κέρδη του στα 3.532 δολ.

Το Αλουμίνιο καταγράφει συνολικά κέρδη 37% τους τελευταίους δυόμισι μήνες, αρχικά λόγω των ζητημάτων που προέκυψαν στην παραγωγή εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, και στη συνέχεια λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ειδικοί αναλυτές μάλιστα τονίζουν ότι δεν θα προκαλούσε έκπληξη αν το Αλουμίνιο αγγίξει τα 4.000 δολ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία παράγει περίπου το 6% του παγκόσμιου Αλουμινίου και αντιπροσωπεύει το 7% περίπου της παγκόσμιας προσφοράς Νικελίου.

Το Νικέλιο στο LME ενισχύθηκε 1,6% στα 25.510 δολ. ο τόνος, προσεγγίζοντας το υψηλό άνω των δέκα ετών που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Ψευδάργυρος στο LME σημείωσε άλμα 3,5% στα 3.878 δολ. το υψηλότερο από τον Οκτώβριο.

Ο Χαλκός ενισχύθηκε 1% στα 10.164 δολ. ο τόνος, ενώ ο Μόλυβδος κέρδισε 0,8% στα 2.428,50 δολ.

Τεύχος 24

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ