Skip to main content
1 March 2024 07:57

Κυβερνοεπίθεση σε μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας υγείας

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Η εταιρεία τεχνολογίας υγείας Change Healthcare, μέρος της Optum, έχει πληγεί από κυβερνοεπίθεση, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην έκδοση συνταγών σε ασθενείς. Η εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ παρέχει τακτικές ενημερώσεις για το περιστατικό στον ιστότοπο της Optum, με τον οποίο συγχωνεύθηκε το 2022. Η Optum είναι θυγατρική της UnitedHealth Group, η οποία έχει πρόσβαση σε περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών ασθενών και διαχειρίζεται 15 δισεκατομμύρια συναλλαγές υγειονομικής περίθαλψης ετησίως.

Μια αρχική ανάρτηση που δημοσιεύθηκε στις 21 Φεβρουαρίου, αποκάλυψε ότι ορισμένες από τις εφαρμογές της Change Healthcare δεν ήταν διαθέσιμες, ενώ μεταγενέστερες ενημερώσεις περιέγραφαν διακοπή του δικτύου. Μια μεταγενέστερη ενημέρωση επιβεβαίωσε ότι η διακοπή προκλήθηκε από ζήτημα κυβερνοασφάλειας, στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία έλαβε άμεσα μέτρα για την αποσύνδεση των συστημάτων της για την αποτροπή περαιτέρω επιπτώσεων, αφού έλαβε γνώση μιας “εξωτερικής απειλής”.

Η εταιρεία έχει καταγράψει πολυάριθμες εφαρμογές σε τομείς όπως το φαρμακείο, τα ιατρικά αρχεία, η οδοντιατρική περίθαλψη, οι υπηρεσίες πληρωμών και η δέσμευση των ασθενών που εξακολουθούν να επηρεάζονται. Γρήγορα εμφανίστηκαν αναφορές ότι τα φαρμακεία δεν μπορούσαν να επεξεργαστούν τις συνταγές των ασθενών λόγω της διακοπής.

Η Scheurer Health με έδρα το Μίσιγκαν δεν ήταν σε θέση να επεξεργαστεί συνταγές σε καμία από τις τέσσερις τοποθεσίες του Scheurer Family Pharmacy “λόγω μιας εθνικής διακοπής λειτουργίας από τον μεγαλύτερο επεξεργαστή συνταγών στη Βόρεια Αμερική”. Η διακοπή οφειλόταν στην αδυναμία επεξεργασίας συνταγών μέσω της ασφάλισης των ασθενών.

Τεύχος 460

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ