Skip to main content
12 February 2024 07:54

Κυβερνήσεις και Big Tech εναντίον των spyware

Δεκάδες χώρες συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας για την καταπολέμηση του κατασκοπευτικού λογισμικού και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κυβερνοχώρο. Η νέα κοινή συμφωνία, που ονομάζεται Pall Mall Process, έχει υπογραφεί από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και 22 άλλα κράτη. Άλλοι υπογράφοντες περιλαμβάνουν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και την Αφρικανική Ένωση, μαζί με ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους από 14 επιχειρήσεις και εταιρείες τεχνολογίας. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί Google, Microsoft, Apple, Meta και BAE Systems έχουν, επίσης, συνάψει τη συμφωνία.

Μαζί υποσχέθηκαν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση και την ανεύθυνη χρήση εμπορικών εργαλείων και υπηρεσιών εισβολής στον κυβερνοχώρο, όπως το spyware. Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας διάσκεψης για τη διάδοση του κυβερνοχώρου, που συνδιοργάνωσαν στο Λονδίνο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία στις 7 Φεβρουαρίου. Η εκδήλωση συγκέντρωσε κυβερνητικούς εκπροσώπους, ηγέτες μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, προμηθευτές κυβερνοασφάλειας, νομικούς εμπειρογνώμονες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να συζητήσουν τη χρήση εργαλείων και υπηρεσιών κατασκοπείας και κυβερνοδιείσδυσης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC) εκτίμησε ότι ο τομέας των εμπορικών παραβιάσεων στον κυβερνοχώρο διπλασιάζεται κάθε δέκα χρόνια. Στη δήλωση αναφέρεται ότι η «ανεξέλεγκτη διάδοση» των προσφορών spyware συμβάλλει στην «ακούσια κλιμάκωση στον κυβερνοχώρο», σημειώνοντας ότι εγκυμονεί κινδύνους για τη σταθερότητα στον κυβερνοχώρο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εθνική ασφάλεια και την ψηφιακή ασφάλεια.

Τεύχος 446

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ