Skip to main content
10 February 2022 08:45

Κλεμμένο Bitcoin στα χέρια της Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη κατάσχεση κλεμμένου Bitcoin, αξίας άνω των 5 δισ. δολαρίων. Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Kenneth Polite Jr, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει τα κρυπτονομίσματα να αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για ξέπλυμα χρήματος.
Τα χρήματα προέρχονται από την εισβολή του 2016 σε ένα χρηματιστήριο κρυπτογράφησης γνωστό ως Bitfinex. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης, ένας χάκερ παραβίασε την πλατφόρμα, πραγματοποίησε περισσότερες από 2.000 μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές και στη συνέχεια, διοχέτευσε τα χρήματα σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι που φέρεται να διευθύνει ο Ilya Lichtenstein, 34 ετών, από τη Νέα Υόρκη.
Μια ποινική καταγγελία ισχυρίζεται ότι κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Lichtenstein και η σύζυγός του ξέπλυναν περίπου 25.000 από τα κλεμμένα Bitcoin μέσω διαφόρων λογαριασμών χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους για να καλύψουν τα ίχνη τους (πλαστές ταυτότητες ή μετατροπή των Bitcoin τους σε άλλα ψηφιακά νομίσματα). Εάν επιβεβαιωθεί η ενοχή τους, θα μπορούσαν να εκτίσουν 25 χρόνια φυλάκιση ο καθένας.
Την έρευνα διεξήγαγαν ερευνητές από την Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη και το Άνσμπαχ της Γερμανίας, ενώ η Bitfinex ήταν κι αυτή συνεργάσιμη.

Τεύχος 8

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ