Skip to main content
6 February 2024 07:53

Κινήσεις για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Ο Mark Zuckerberg της Meta και η Linda Yaccarino του X κατέθεσαν σε ειδική επιτροπή στην Ουάσιγκτον, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία και την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο. Αρκετοί Αμερικάνοι πολιτικοί κατηγορούν τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πως δεν προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, ζητούν αυστηρότερους νόμους και εξηγήσεις για το τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

«Γονείς και παιδιά απαιτούν δράση», είπαν δύο γερουσιαστές. Η ακρόαση διεξάγεται τρεις μήνες αφότου ένα πρώην ανώτερο στέλεχος της Meta είπε στο Κογκρέσο ότι πίστευε πως το Instagram δεν κατέβαλε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τους εφήβους από τη σεξουαλική παρενόχληση. Εκείνη την εποχή, η Meta ισχυριζόταν ότι είχε φέρει «πάνω από 30 εργαλεία» για να υποστηρίξει ένα ασφαλές περιβάλλον για εφήβους στο διαδίκτυο.

Η Microsoft και η Google έχουν αναπτύξει εργαλεία για να βοηθήσουν τις πλατφόρμες να εντοπίζουν και να αναφέρουν τέτοιο περιεχόμενο στο Εθνικό Κέντρο για τα εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά στις ΗΠΑ. Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει αρκετές αλλαγές ώστε να αυξήσουν την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, πολλές έχουν εφαρμόσει γονικούς ελέγχους που μπορούν να ελέγχουν την πρόσβαση ή ακόμη και να δείχνουν στους γονείς πόσο χρόνο ξοδεύουν τα παιδιά τους στα social media, ενώ άλλες έχουν εργαλεία που υπενθυμίζουν στα παιδιά να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μετά από λίγο. Άλλα συστήματα που χρησιμοποιούνται από εταιρείες για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν την απόκρυψη επιβλαβούς περιεχομένου, όπως ο αυτοτραυματισμός, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον περιορισμό των ενηλίκων από το να στέλνουν απευθείας μηνύματα σε παιδιά.

Τεύχος 442

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ