Skip to main content
29 November 2023 07:54

Κατευθυντήριες γραμμές για την ασφαλή ανάπτυξη της AI

Το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε τις πρώτες, παγκοσμίως συμφωνημένες κατευθυντήριες γραμμές για την ασφαλή ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης.

Τις κατευθυντήριες γραμμές επεξεργάστηκαν το NCSC με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων του κλάδου και 21 άλλων διεθνών οργανισμών και υπουργείων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την ασφάλεια των υποδομών.

Συνολικά 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των χωρών της G7, έχουν πλέον εγκρίνει και συν-σφραγίσει τις κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες θα βοηθήσουν τους προγραμματιστές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την κυβερνοασφάλεια, καθώς και να παράγουν νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της NCSC, Lindy Cameron, υποστήριξε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί πρέπει να συμβαδίζουν.

«Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση μιας πραγματικά παγκόσμιας, κοινής κατανόησης, ώστε να μετριάσουν τους κυβερνοκινδύνους και τις στρατηγικές γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, για να διασφαλιστεί ότι η ασφάλεια δεν αποτελεί υστερόγραφο της ανάπτυξης, αλλά βασική απαίτηση καθ’ όλη τη διάρκεια», πρόσθεσε.

«Είμαι υπερήφανη που το NCSC ηγείται των κρίσιμων προσπαθειών για να ανεβάσει τον πήχη της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της τεχνητής νοημοσύνης: Ένας ασφαλέστερος παγκόσμιος κυβερνοχώρος θα μας βοηθήσει όλους να αξιοποιήσουμε με ασφάλεια τις ευκαιρίες αυτής της τεχνολογίας».

Οι κατευθυντήριες γραμμές χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες:

• Ο ασφαλής σχεδιασμός εξηγεί τον τρόπο κατανόησης των κινδύνων και της μοντελοποίησης των απειλών, καθώς και των συμβιβασμών που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό του συστήματος και του μοντέλου.

• Η ασφαλής ανάπτυξη περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού, την τεκμηρίωση και τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και του τεχνικού χρέους.

• Η ασφαλής ανάπτυξη αφορά στην προστασία της υποδομής και των μοντέλων από συμβιβασμό, απειλή ή απώλεια, καθώς και τον τρόπο ανάπτυξης διαδικασιών διαχείρισης περιστατικών και υπεύθυνης απελευθέρωσης.

• Η ασφαλής λειτουργία και συντήρηση παρέχει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν μετά την ανάπτυξη ενός συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής και παρακολούθησης, της διαχείρισης ενημερώσεων και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Τεύχος 403

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ