Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης μέσω AI
Κατά την τελευταία δεκαετία, ο πλανήτης υπέφερε από σοβαρές ξηρασίες που οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες καλλιεργειών, επηρεάζοντας τα μέσα διαβίωσης των τοπικών αγροτών. Η νεοφυής επιχείρηση ClimateAi της Silicon Valley αναπτύσσει μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για να αξιολογήσει πόσο ευάλωτες είναι οι καλλιέργειες στην αύξηση της θερμοκρασίας κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες. Το εργαλείο χρησιμοποιεί δεδομένα σχετικά με το κλίμα, το νερό και το έδαφος μιας συγκεκριμένης τοποθεσίας για να μετρήσει πόσο βιώσιμο θα είναι το τοπίο για καλλιέργεια τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, η ClimateAi διαπίστωσε ότι η ακραία ζέστη και η ξηρασία θα οδηγούσαν σε μείωση της παραγωγής ντομάτας στην περιοχή κατά περίπου 30% τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Οι παραγωγοί ντομάτας προσάρμοσαν τα σχέδιά τους, μεταβαίνοντας σε πιο ανθεκτικές στο κλίμα ποικιλίες σπόρων και μετατοπίζοντας τις ώρες που φυτεύουν σπόρους ντομάτας. Η εξεύρεση νέων θέσεων καλλιέργειας συνήθως απαιτεί αρκετό χρόνο για τους αγρότες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, αλλά «τώρα μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα λεπτά και επίσης, τους εξοικονομεί μεγάλο κόστος», σύμφωνα με τον Himanshu Gupta, ο οποίος μεγάλωσε στην Ινδία και είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της ClimateAi.
Η καλύτερη εκτίμηση των μελλοντικών κινδύνων για τη γεωργία είναι ένας μόνο από τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι ερευνητές του κλίματος σκέφτονται εδώ και χρόνια τον τρόπο με τον οποίο η ΑΙ θα μπορούσε να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα και να αντιμετωπίσουν την αλλαγή του κλίματος. «Η αποδοτικότητα είναι ένα πράγμα στο οποίο η ΑΙ είναι πολύ καλή, βελτιστοποιώντας τις αποφάσεις, βελτιστοποιώντας τους πόρους», δήλωσε ο Fengqi You, Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου Cornell.
Όμως, παρ’ όλες τις παροχές της τεχνητής νοημοσύνης, η υποδομή που υποστηρίζει την τεχνολογία θα μπορούσε να επιβαρύνει το περιβάλλον. Οι ειδικοί λένε ότι οι μηχανικοί λογισμικού πρέπει να συνεργαστούν στενά με τους επιστήμονες του κλίματος για να βρουν μια ισορροπία.