Skip to main content
9 May 2022 09:00

Καθυστερεί και πάλι ο διαγωνισμός για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Ο διαγωνισμός για τις νέες ασφαλείς ταυτότητες που σαν έργο προκηρύχτηκε το 2018, αναμένεται να καθυστερήσει για ακόμη μια φορά λόγω της δικαστικής διαμάχης των εταιριών που πρόκειται να συμμετάσχουν. 

Το μήλον της έριδος είναι η ανάθεση των ψηφιακών εγγράφων υψηλής ασφάλειας για την επόμενη δεκαετία (με δικαίωμα προαίρεσης μία ακόμη πενταετίας) προϋπολογισμού ύψους 515 εκ. ευρώ ερίζουν τα εξής επιχειρηματικά σχήματα:
• Veridos Ματσούκης – OTE- Byte – INCM
• Zetes Industries – Zetes – Space Hellas
• Thales Dis France – Unisystems
• Austria Card- Plastikkarten und Ausweissysteme Gesellschaft M.B.H. – In Continu et Services Societe par Actions Simplifiee (SAS) – Inform Λύκος
• Idemia- Neurosoft.
Την μάχη δίνουν η κοινοπραξία της γαλλικής Thales (ελέγχει την Gemalto) με τον όμιλο Quest (Unisystems), αλλά και την ιαπωνική Toppan Printing που διαχειρίζεται σήμερα το σύστημα έκδοσης διαβατηρίων, η κοινοπραξία της γερμανικής Veridos (που διατηρεί μονάδα παραγωγής εντύπων ασφαλείας στη χώρα μας μέσω της Veridos Matsoukis) με τον ΟΤΕ και την Byte και η κοινοπραξία των Βέλγων της Zetes (που ελέγχει την ισραηλινή Pitkit Zetes Smartech που διαχειρίζεται το σύστημα εντύπων ασφαλείας του Ισραήλ) με την Space Hellas.

Με το επιχείρημα ότι η Zetes ζήτησε κατά τη διαδικασία να τηρηθεί απόρρητη η προσφορά της, οι υπόλοιποι τέσσερις είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας να επαναληφθεί η διαδικασία. Προσέφυγαν δηλαδή κατά της απόφασης της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού που είχε ο οριστεί από την Ελληνική Αστυνομία ως αρμόδια. Αίτημα που κατά πληροφορίες έκανε δεκτό η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που διατάσσει την επανάληψη της διαδικασίας γιατί παραβιάστηκε το δικαίωμα των υπόλοιπων για ίση μεταχείριση ώστε να έχουν δυνατότητα ενστάσεων επί του περιεχομένου των προσφορών. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός είναι σε Β φάση, αφού έχουν προκριθεί οι τρείς πρώτοι από τους πέντε αναφερόμενους στην παραπάνω λίστα και δεν είναι σαφές αν η απόφαση του ΣτΕ επαναφέρει το διαγωνισμό πίσω στην Α φάση ή όχι – με δεδομένο ότι δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση.

Τεύχος 60

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ