Skip to main content
28 November 2023 07:53

Ισχυρή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κος Δημήτρης Παπαστεργίου, όπου και συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κο Φίλιππο Χατζηζαχαρία. Τα κύρια θέματα της ατζέντας ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η ενδυνάμωση των πολιτών με ψηφιακές δεξιότητες, η αξιοποίηση της τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις και η αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων. Οι κοι Παπαστεργίου και Χατζηζαχαρίας συμφώνησαν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου σε έργα κοινής προτεραιοποίησης.

Ο κος Παπαστεργίου επεσήμανε ότι μέσω του gov.gr, η κυβέρνηση έχει κατορθώσει να βελτιώνει καθημερινά την εμπειρία των πολιτών στις σχέσεις τους με το Δημόσιο, ανακτώντας την εμπιστοσύνη τους προς το κράτος και τους θεσμούς του. Μέσα από τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου θέλουν να συνεχίσουν να αναδεικνύουν τη φωτεινή πλευρά των δύο χωρών. Με σύμμαχο την τεχνολογία και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη, θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων φιλικότερη, ευκολότερη και με λιγότερη γραφειοκρατία.

Ο κος Χατζηζαχαρίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το σημαντικό από τη συνάντηση αυτή είναι η εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον ψηφιακό βοηθό στο gov.gr. Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει η προοπτική σύνδεσης της πολιτικής προστασίας μέσα από την πλατφόρμα διαχείρισης των έξυπνων πόλεων και τη λειτουργία της γραμμής έκτακτης ανάγκης 112.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι η ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους προς εξυπηρέτηση των πολιτών, η αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση, η ασφάλεια και η διαφάνεια αποτελούν προτεραιότητα και για τις δύο κυβερνήσεις.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ