Skip to main content
20 July 2022 06:48

Η Nvidia λανσάρει πλατφόρμα quantum computing

Του Στάθη Ασπιώτη

Ο στόχος της Nvidia είναι να διευκολυνθεί ο κβαντικός προγραμματισμός, ο οποίος είναι πολύ διαφορετικός από τον συνήθη. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία λάνσαρε την Nvidia Quantum Optimized Device Architecture ή QODA. Αυτή η υβριδική πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για να κάνει τους κβαντικούς υπολογιστές πιο προσιτούς, επιτρέποντας τον προγραμματισμό κβαντικών εφαρμογών, αλλά και κλασικών εφαρμογών σε ενοποιημένο περιβάλλον. Η Nvidia στοχεύει στην επιτάχυνση των ανακαλύψεων στην κβαντική έρευνα και στην ανάπτυξη στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, του High Performance Computing (HPC), της υγείας, των χρηματοοικονομικών και άλλων κλάδων.

Η Nvidia ευελπιστεί να καταστήσει το QODA για κβαντικούς υπολογιστές, ό,τι είναι το CUDA για το GPU computing, δηλαδή βιομηχανικό πρότυπο. Το CUDA είναι ένας κώδικας τύπου C για τη σύνταξη εξειδικευμένων εφαρμογών HPC και AI που τρέχουν σε GPU της Nvidia.

Η Nvidia λέει ότι οι προγραμματιστές HPC και AI μπορούν να χρησιμοποιήσουν το QODA για να προσθέσουν κβαντικό computing σε υπάρχουσες εφαρμογές, αξιοποιώντας τόσο κβαντικούς επεξεργαστές, όσο και προσομοιώσεις μελλοντικών κβαντικών μηχανών, με τη χρήση συστημάτων Nvidia DGX και Nvidia GPU, τα οποία είναι διαθέσιμα σε επιστημονικά κέντρα υπερυπολογιστών και σε Public Clouds.

Προηγουμένως, πριν από περίπου ένα χρόνο, η εταιρεία λάνσαρε το cuQuantum, ένα SDK για την επιτάχυνση των κβαντικών ροών εργασίας χρησιμοποιώντας τους Tensor Cores στις GPU της, μαζί με διάφορες βιβλιοθήκες και εργαλεία βελτιστοποιημένα για εργασίες, όπως είναι οι προσομοιώσεις κβαντικών κυκλωμάτων.

Μαζί με τη νέα πλατφόρμα, η Nvidia ανακοίνωσε συνεργασίες με μια σειρά από εταιρείες κβαντικών υπολογιστών: Με τους hardware vendors IQM Quantum Computers, Pasqal, Quantinuum, Quantum Brilliance και Xanadu. Με τους software vendors QC Ware και Zapata Computing, όπως και με τα κέντρα υπερυπολογιστών Forschungszentrum Jülich, Lawrence Berkeley National Laboratory και Oak Ridge National Laboratory. Η προσθήκη του τελευταίου κέντρου παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς το ORNL είναι κέντρο αποκλειστικά AMD.

Τεύχος 113

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ