Skip to main content
12 September 2022 06:43

Η Nova φέρνει FTTH 10 Gigabit μέχρι το 2027

Της Βασιλικής Χονδροδήμου

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2022, ανακοινώθηκε από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της United Group, Victoriya Boklag και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nova, Παναγιώτη Γεωργιόπουλο, το επενδυτικό πλάνο της United Group ύψους 2 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών του τηλεπικοινωνιακού δικτύου οπτικών ινών. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2027 η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα που εξασφαλίζει το δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς, τα 10 Gigabit – οι περισσότερες χώρες πιάνουν μόλις το 1 Gigabit. Η επένδυση αυτή έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη επένδυση της United Group του 1,5 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 2 χρόνια.

Η κα Boklag, ανοίγοντας τη συνέντευξη τύπου, μετά την ανακοίνωση του επενδυτικού πλάνου της United Group, τόνισε πως το επιδιωκόμενο είναι η Nova να παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ώστε να απολαμβάνουν τις καινοτόμες υποδομές και οι επερχόμενες γενιές.

Ο κος Γεωργιόπουλος, μίλησε αρχικά για τις ελλείψεις της χώρας ως προς το δίκτυο, δηλαδή:

• Το γεγονός ότι βρίσκεται τελευταία στον δείκτη με τα νοικοκυριά που έχουν ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα τουλάχιστον 100Mbps, η οποία, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών broadband 2021, είναι μάλιστα η τρίτη ακριβότερη μετά το Βέλγιο και την Κροατία.

• Το γεγονός ότι είναι η τρίτη χώρα από το τέλος με κάλυψη του δικτύου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και την επιχείρηση (FTTH). Ακολουθούν η Γερμανία και το Βέλγιο.

• Το γεγονός ότι υπολείπονται οι υποδομές, οι οποίες στην περιφέρεια δεν υπάρχουν καν, παρά μόνο στον αστικό ιστό.

Στη συνέχεια, επεσήμανε τον λόγο για τον οποίο η επένδυση στο δίκτυο νέας γενιάς είναι σημαντική: «Είναι τερματική τεχνολογία!»

Η Nova μετά από την απόκτηση της Wind, είναι ένας πάροχος υποδομών ευρείας κλίμακας. Σκοπός είναι πλέον να διασφαλίσει τις ανάγκες ευρυζωνικότητας, να καλύψει με FTTH το 40% των πολιτών στο 70% των περιφερειών της χώρας – δηλαδή 4,5 εκατ. ιδιώτες και επιχειρήσεις να αποκτήσουν οπτική ίνα μέχρι το σπίτι ή την επιχείρησή τους – να εγκαταστήσει υποδομές 22.000 χλμ. οπτικών ινών νέας γενιάς που θα ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες για υπερυψηλές ταχύτητες, να δημιουργήσει το δικό της ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών και να συνεχίσει να επενδύει σε δίκτυα νέας γενιάς (5G). Με το επενδυτικό αυτό πλάνο, λύνεται το πρόβλημα των υποδομών στη χώρα και μέσα στους επόμενους 2 μήνες θα προσφερθεί ταχύτητα 1 Gigabit σε προσιτές τιμές.

Η κα Victoriya Boklag δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σημαντική χώρα για τη United Group. Το έχουμε αποδείξει με την επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει. Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας, με την πρόσθετη επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ που ανακοινώνουμε σήμερα. Αυτό το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου 10 Gigabit με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες για ευρυζωνικές ταχύτητες για τις επόμενες γενιές. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε εξαιρετικά προϊόντα και υπηρεσίες στους Έλληνες καταναλωτές και στις επιχειρήσεις και σήμερα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση αυτού ακριβώς του οράματος».

Ο κος Παναγιώτης Γεωργιόπουλος δήλωσε: «Η Nova, ως πάροχος υποδομών ευρείας κλίμακας, παρέχει πλέον επιλογές στους Έλληνες ιδιώτες και επιχειρήσεις, μετά από πολλές δεκαετίες. Στο πλαίσιο ενός επενδυτικού πλάνου που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, δημιουργούμε ψηφιακές υποδομές 10 Gigabit. Σύντομα θα προσφέρουμε στους συνδρομητές μας, ταχύτητες έως 1 Gigabit, συμπληρώνοντας έτσι το πρόσφατο λανσάρισμα της πλατφόρμας EON και τη συνεχή ανάπτυξη του δικτύου 5G. Εξελίσσουμε συνεχώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας στην κινητή, σταθερή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση, καθιστώντας την τεχνολογία του αύριο διαθέσιμη σήμερα».

Τεύχος 127

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ