Skip to main content
23 February 2024 07:52

Η Mozilla προειδοποιεί για τα AI soulmates

Της Ελένης ΜΙχαηλίδου

Εκείνοι και εκείνες που αναζητούν την εικονική αγάπη οφείλουν να προσεγγίζουν τα ερωτικά chatbots τεχνητής νοημοσύνης με προσοχή, σύμφωνα με την έκθεση Privacy Not Included της Mozilla που δημοσιεύθηκε ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Οι ερευνητές της Mozilla αφού εξέτασαν 11 εφαρμογές AI soulmates, επεσήμαναν πως σε όλες τις εφαρμογές δεν παρέχεται επαρκής προστασία της ιδιωτικής ζωής, ασφάλεια και προστασία για τα προσωπικά δεδομένα που αποσπούν από τους χρήστες τους. Σημείωσαν, μάλιστα, πως 10 από τα 11 chatbots δεν πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας της Mozilla, όπως η απαίτηση ισχυρών κωδικών πρόσβασης ή η ύπαρξη τρόπου διαχείρισης των τρωτών σημείων ασφαλείας.

Η έκθεση αποκάλυψε, επίσης, ότι οι περισσότερες από τις πολιτικές απορρήτου των εφαρμογών παρείχαν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με το πώς χρησιμοποιούν το περιεχόμενο των συνομιλιών των χρηστών για να εκπαιδεύσουν τον αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης. «Οι περισσότερες από τις 11 εφαρμογές που εξετάσαμε έγιναν από μικρούς προγραμματιστές για τους οποίους δεν μπορέσαμε να βρούμε πολλές πληροφορίες», δήλωσε η υπεύθυνη της έκθεσης, Jen Caltrider.

Η έκθεση πρόσθεσε, τέλος, ότι οι χρήστες έχουν επίσης ελάχιστο έως καθόλου έλεγχο των δεδομένων τους και συνεπώς είναι ευάλωτοι σε τακτικές χειραγώγησης που ενδέχεται να επηρεάσουν μέχρι και την ψυχική υγεία του χρήστη.

Τεύχος 455

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ