Skip to main content
12 December 2023 07:54

Η Meta κρυπτογραφεί συνομιλίες end-to-end

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Από το 2016, η Meta εργάζεται για την ανάπτυξη κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο στις εφαρμογές επικοινωνίας της. Ως μία «άγρια διαδρομή», χαρακτήρισε τη διαδικασία αυτή ο Jon Millican, Μηχανικός Λογισμικού στην ομάδα απορρήτου του Messenger της Meta. Η Meta αναφέρει ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για την ανάπτυξη της πλήρους προεπιλεγμένης κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο για να φτάσει σε όλους τους χρήστες συνομιλιών του Messenger και του Instagram.

Οι μηχανικοί της Meta ανέπτυξαν ένα κρυπτογραφημένο πρωτόκολλο αποθήκευσης, το οποίο ονομάστηκε Labyrinth και επιτρέπει στην εταιρεία να αποθηκεύει το ιστορικό συνομιλιών των χρηστών και άλλα δεδομένα επικοινωνίας στους διακομιστές της για ευκολία χρήσης, αλλά σε μορφή που είναι πάντα κρυπτογραφημένη και μη προσβάσιμη από την εταιρεία.

Η Gail Kent, Διευθύντρια Παγκόσμιας Πολιτικής του Messenger, δήλωσε ότι «θα ζητηθεί από τους χρήστες να δημιουργήσουν ασφαλή αποθηκευτικό χώρο και να δημιουργήσουν ένα pin, που θα τους επιτρέψει στη συνέχεια να προσθέσουν τα δεδομένα και τα μηνύματα σε άλλες συσκευές, ώστε να τα επαναφέρουν αν χάσουν τη συσκευή τους. Ωστόσο, κανείς εκτός από αυτούς δεν έχει πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο των μηνυμάτων. Και στη συνέχεια, το δεύτερο πράγμα που θα βλέπουν είναι μια γραμμή στις συνομιλίες τους που λέει ότι αυτό το μήνυμα είναι πλέον κρυπτογραφημένο από άκρο σε άκρο».

Η Meta παρέχει επίσης μια επιλογή στους χρήστες να χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένη end-to-end επικοινωνία χωρίς να ενεργοποιούν καθόλου την ασφαλή αποθήκευση, εάν θέλουν να αποθηκεύουν τα μηνύματα τοπικά σε μία ή σε όλες τις συσκευές. Επί του παρόντος, η εταιρεία δεν προσφέρει μηχανισμό μεταφοράς αυτών των τοπικών δεδομένων σε άλλες συσκευές.

Τεύχος 412

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ