Skip to main content
7 December 2022 07:53

Η META απειλεί με ban αμερικανικά ΜΜΕ

Του Χρίστου Κρανάκη

Ο νέος νόμος των ΗΠΑ που δίνει στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται τις χρεώσεις για περιεχόμενο που μοιράζεται στο Facebook, στάθηκε η αφορμή ώστε το ΜΕΤΑ να απειλήσει πως θα απαγορεύσει την αναπαραγωγή ειδησεογραφικού υλικού από αμερικανικά ΜΜΕ.

Ένας συναφής νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Αυστραλία είχε οδηγήσει τη META στη σύντομη αναστολή των αυστραλιανών ειδήσεων στο Facebook πέρυσι.

Η επίμαχη νομοθεσία, γνωστή ως Νόμος περί ανταγωνισμού και διατήρησης της δημοσιογραφίας, εισήχθη στο Κογκρέσο από τη γερουσιαστή της Μινεσότα, Amy Klobuchar, και έχει λάβει δικομματική υποστήριξη. Ο νόμος προβλέπει πως εκδοτικές και ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες θα μπορούν να διαπραγματεύονται συλλογικά με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά στο μερίδιο εσόδων από διαφημίσεις που λαμβάνουν. Κάτι τέτοιο, φυσικά, σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ θα μπορούν πλέον να λάβουν μερίδιο από τα διαφημιστικά κέρδη της META. Σύμφωνα, με τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, ο νόμος είναι δίκαιος καθώς – μέχρι τώρα – η Meta αντλεί τεράστια χρηματικά ποσά από άρθρα ειδήσεων που κοινοποιούνται στην πλατφόρμα, χωρίς να «επιστρέφει» το μερίδιο που αναλογεί στους εκδότες/παραγωγούς των ειδήσεων. Ιδιαίτερα κατά την πανδημία, οι δημοσιογραφικοί όμιλοι θεωρούν πως η χρηματική διαφορά αυτή γιγαντώθηκε.

Από την άλλη βέβαια, η META παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική πλευρά της ιστορίας. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η υψηλή επισκεψιμότητα στα ειδησεογραφικά μέσα οφείλεται στην αναπαραγωγή/αναδημοσίευση άρθρων στις πλατφόρμες της, ενώ εν αντιθέσει τονίζει πως η κοινή χρήση ειδήσεων στην πλατφόρμα του Facebook αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό κλάσμα των εσόδων της ιδίας.

Η παραπάνω αντιπαράθεση οδηγεί αμφότερες τις πλευρές να «ακονίζουν τα μαχαίρια τους», με τη META να απειλεί χωρίς περιστροφές πως θα αποσύρει τις ειδήσεις από το Facebook. Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος της, Άντι Στόουν, δήλωσε: «Εάν το Κογκρέσο εγκρίνει ένα άστοχο νομοσχέδιο για τη δημοσιογραφία ως μέρος της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια, θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αφαιρέσουμε εντελώς τις ειδήσεις από την πλατφόρμα μας».

Τεύχος 188

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ