Skip to main content
25 October 2023 06:55

Η HP ολοκλήρωσε την κατασκευή του Austral

Την Τρίτη, 24 Οκτωβρίου, η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε έναν νέο υπερυπολογιστή βασισμένο στις πρόσφατες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία Austral. Ο Austral βασίζεται στους υπερυπολογιστές HPE Cray και το περιβάλλον ανάπτυξης μηχανικής εκμάθησης HPE και προορίζεται για το CRIANN (Centre Régional Informatique et d’Applications Numériques de Normandie), ένα HPC που βρίσκεται στη Νορμανδία της Γαλλίας. Η κατασκευή του Austral είχε προαναγγελθεί στις 12 Οκτωβρίου σε ειδική εκδήλωση στο CRIANN.

Ο νέος αυτός υπερυπολογιστής εντάσσεται στην εθνική στρατηγική της Γαλλίας αναφορικά με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και συγχρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια της Νορμανδίας, το γαλλικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο Austral αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων ισχυρών μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης, στην εκτέλεση προσομοιώσεων και στην ανάλυση δεδομένων για την επιτάχυνση των εξελίξεων στη μοντελοποίηση του κλίματος, τη βιοτεχνολογία, την υγειονομική περίθαλψη και την επιστήμη των υλικών, μεταξύ άλλων τομέων.

Ο υπερυπολογιστής Austral αποτελεί την πλέον πρόσφατη προσθήκη Τεχνητής Νοημοσύνης, που η HPE προώθησε για λογαριασμό της Γαλλίας. Το σύστημα βασίζεται σε προγενέστερες καινοτομίες που έχει παραδώσει η HPE, όπως ο υπερυπολογιστής Jean Zay για το GENCI (Grand Équipement National de Calcul Intensif), ο υπερυπολογιστής Adastra για το GENCI-CINES (Centre Informatique National de l’Enseignement Supérieur) και ο Champollion, ένας υπερυπολογιστής Τεχνητής Νοημοσύνης που η HPE προσφέρει μέσω του κέντρου αριστείας της στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας.

Τεύχος 378

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ