Skip to main content
22 February 2024 07:50

Η Google στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης

Η Google ετοιμάζει διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης για τις τακτικές της παραπληροφόρησης, γνωστοποίησε η εταιρεία λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση ευρωπαίων αξιωματούχους για ρωσικές εκστρατείες επηρεασμού της κοινής γνώμης στις ευρωεκλογές. Οι μεγάλες πλατφόρμες υποχρεούνται εξάλλου να λάβουν μέτρα κατά της παραπληροφόρησης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες που τέθηκαν σε ισχύ λίγες μέρες πριν. Καμπάνια ενημέρωσης για την παραπληφόρηση είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα λανσάρει και το TikTok, κατόπιν πιέσεων που είχε δεχτεί από την Κομισιόν για την αντιμετώπιση της πλημμύρας fake news.

Στις 12 Φεβρουαρίου Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι έχει δημιουργήσει δίκτυο δεκάδων ιστότοπων για την προώθηση του δικού της αφηγήματος σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλα ζητήματα. Διπλωματικές πηγές είχαν, τότε, αναφέρει ότι η Γαλλία αναγνώρισε 193 διαδικτυακές διευθύνσεις που διαδίδουν υλικό φιλορωσικών πηγών και ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης. «Πρόκειται για επιθέσεις κατά της δημοκρατίας μας» είχε δηλώσει η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.

Όπως ανέφερε στέλεχος της Google στο Reuters, η μονάδα «Jigsaw» της εταιρείας που εργάζεται για την αναγνώριση απειλών κατά της κοινωνίας, θα λανσάρει την άνοιξη μια σειρά ενημερωτικών βίντεο κατά της παραπληροφόρησης σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το YouTube.

Τεύχος 454

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ