Skip to main content
22 March 2024 07:56

Η ESET για την προστασία των ηλικιωμένων στο διαδίκτυο

Οι κυβερνοεγκληματίες, βρίσκουν πολλά υποψήφια θύματα σε μια ταχέως γηράσκουσα κοινωνία. Οι απατεώνες διαλέγουν τους ηλικιωμένους, επειδή υποψιάζονται ότι αυτοί έχουν περισσότερα χρήματα, αλλά ενδεχομένως λιγότερες ψηφιακές γνώσεις για να εντοπίσουν τα προειδοποιητικά σημάδια μιας απάτης. Σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρία ψηφιακή ασφάλεια ESET οι πλέον χαρακτηριστικοί τρόποι απάτης ηλικιωμένων περιλαμβάνουν:

Phishing – Ηλεκτρονικό ψάρεμα

To phishing αποτελεί τη μάστιγα του σύγχρονου διαδικτύου. Λαμβάνετε ένα email ηλεκτρονικού “ψαρέματος” ή ένα μήνυμα στο τηλέφωνο/στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο απατεώνας προσποιείται ότι είναι εκπρόσωπος εταιρείας ή κάποιος δημόσιος υπάλληλος και σας ζητά να δώσετε πληροφορίες, όπως στοιχεία σύνδεσης λογαριασμού, ή σας ζητά να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο/να ανοίξετε ένα συνημμένο αρχείο. Το πρώτο μπορεί να επιτρέψει στους κυβερνοεγκληματίες να καταλάβουν τους λογαριασμούς σας, ενώ το δεύτερο μπορεί να σας οδηγήσει στη λήψη κακόβουλου λογισμικού.

Ρομαντικές απάτες

Σύμφωνα με το FBI, οι ρομαντικές απάτες το 2022 απέφεραν 734 δισεκατομμύρια δολάρια στους κυβερνοεγκληματίες. Οι απατεώνες θα δημιουργήσουν ψεύτικα προφίλ σε ιστοσελίδες γνωριμιών, θα γίνουν φίλοι με μοναχικούς ανθρώπους και θα χτίσουν μια σχέση, με στόχο να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Απάτες για θέματα υγειονομικής κάλυψης

Ο απατεώνας υποδύεται τον εκπρόσωπο ενός ασφαλιστικού ταμείου με σκοπό να αποσπάσει προσωπικές και ιατρικές πληροφορίες που μπορούν να πωληθούν σε άλλους για να διαπράξουν απάτη στον τομέα της ασφάλισης υγείας.

Απάτες τεχνικής υποστήριξης

Σε μια από τις παλαιότερες απάτες μέσω τηλεφώνου, ο απατεώνας προσποιείται ότι είναι αντιπρόσωπος μιας εταιρείας τεχνολογίας ή τηλεπικοινωνιών, λέγοντάς σας ότι κάτι δεν πάει καλά με τον υπολογιστή σας. Αυτό μπορεί να συμβεί ξαφνικά, ή μπορεί να σας ζητήσουν να καλέσετε σε κάποια “γραμμή βοήθειας” μόλις εμφανιστεί στον υπολογιστή σας ένα αναδυόμενο παράθυρο. Ο απατεώνας μπορεί να σας εξαπατήσει ώστε να του δώσετε πρόσβαση στον υπολογιστή σας.

Απάτες με αγορές Online

Οι απατεώνες δημιουργούν ηλεκτρονικά καταστήματα που μοιάζουν νόμιμα και στη συνέχεια προσελκύουν τους χρήστες να τα επισκεφθούν μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, SMS ή μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα είδη συχνά έχουν μειωμένες τιμές με απίστευτες προσφορές. Ωστόσο, τα προϊόντα είναι είτε πλαστά, κλεμμένα ή ανύπαρκτα.

Απάτες με τηλεφωνικές κλήσεις

Ένα ηχογραφημένο μήνυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει δωρεάν ή με μεγάλη έκπτωση αγαθά. Ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τρομάξει τον παραλήπτη και να τον αναγκάσει να ανταποκριθεί, όπως για παράδειγμα να του πει ότι είναι το αντικείμενο μιας επικείμενης δικαστικής δίωξης. Εάν απαντήσετε, οι απατεώνες θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν τις προσωπικές και οικονομικές σας πληροφορίες.

Απάτες με κληρώσεις – λαχεία

Ένας απατεώνας τηλεφωνεί ξαφνικά λέγοντάς σας ότι κερδίσατε μια κλήρωση και ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να διεκδικήσετε τα κέρδη σας είναι να στείλετε προκαταβολικά ένα μικρό χρηματικό ποσό.

Απάτες με εγγόνια – συγγενείς

Ένας απατεώνας σας τηλεφωνεί απροειδοποίητα προσποιούμενος ότι είναι συγγενής που κινδυνεύει. Συνήθως ξεκινάει λέγοντας κάτι σαν “Γεια σου γιαγιά, ξέρεις ποιος είμαι;” και στη συνέχεια συνεχίζει με μια δακρύβρεχτη ιστορία με σκοπό να σας πείσει να δώσετε μετρητά για βοήθεια. Συνήθως θα ζητήσουν μεταφορά χρημάτων ή πληρωμή μέσω μιας εφαρμογής μετρητών.

Απάτες με επενδύσεις

Οι απάτες επενδύσεων απέφεραν τα υψηλότερα κέρδη για τους κυβερνοεγκληματίες το 2022, πάνω από 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Σχετίζονται με συστήματα γρήγορου πλουτισμού που υπόσχονται χαμηλό κίνδυνο και εγγυημένες αποδόσεις.

Τεύχος 474

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ