Skip to main content
9 March 2022 07:46

Η CPR ξεσκεπάζει ψεύτικες ειδήσεις για κυβερνοεπιθέσεις

Καθώς η ρωσο-ουκρανική κρίση προχωράει, ομάδες χακτιβιστών και από τις δύο πλευρές ισχυρίζονται ψευδώς επιτυχείς επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η CPR διερεύνησε τρεις ομάδες χακτιβιστών, τους AgainstTheWest, KelvinSecurity και Killnet, και απέδειξε ότι οι πρόσφατοι ισχυρισμοί τους ήταν ψευδείς.

Η φιλοουκρανική ομάδα AgainstTheWest ισχυρίστηκε ότι παραβίασε ρωσική μηχανή αναζήτησης, δημοσιεύοντας αρχεία «που διέρρευσαν» ως απόδειξη. Τα αρχεία, όπως διαπίστωσε η CPR, ήταν ήδη δημόσιες πληροφορίες.

Η φιλοουκρανική ομάδα KelvinSecurity ισχυρίστηκε ότι παραβίασε μια πυρηνική εγκατάσταση στη Ρωσία, δημοσιεύοντας ως απόδειξη διαρροές συνδέσμων, βάσεων δεδομένων και βίντεο. Το βίντεο που παρείχε η ομάδα ήταν στην πραγματικότητα ενός έτους στο Youtube και οι σύνδεσμοι οδηγούσαν σε πληροφορίες που ήταν δημοσίως διαθέσιμες εδώ και χρόνια.

Η φιλορωσική ομάδα Killnet ισχυρίστηκε ότι παραβίασε τον ιστότοπο των Anonymous και δημοσίευσε ένα βίντεο ως απόδειξη. Η CPR διαπίστωσε ότι οι σελίδες της ομάδας είναι πλαστές και αντίγραφο.

Η CPR παροτρύνει το κοινό να είναι καχύποπτο όταν ακούει για μεγάλες και επιτυχημένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, καθώς υποψιάζεται ότι πολλές ακόμη ομάδες σκοπεύουν να παραπληροφορούν καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης.

Τεύχος 26

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ