Skip to main content
12 September 2022 06:49

Η Cisco προβλέπει προβλήματα δικτύου

Του Στάθη Ασπιώτη

Η Cisco εγκαινιάζει μια νέα υπηρεσία (Software as a Service) για την πρόληψη προβλημάτων δικτύου για τη βελτίωση της απόδοσής του. Η υπηρεσία χρησιμοποιεί το έξυπνο λογισμικό της ThousandEyes, την οποία η Cisco εξαγόρασε πριν δύο χρόνια.

Το λογισμικό που έχει στη διάθεσή της η Cisco είναι cloud-based και εξετάζει τα πάντα σχετικά με τις επιδόσεις δικτύου, από την απόδοση των τοπικών δικτύων και δικτύων ευρείας περιοχής έως τον ISP, το cloud, την απόδοση εφαρμογών συνεργασίας μέχρι την υγεία του Διαδικτύου.

Οι τεχνολογίες cloud, επιχειρηματικές και endpoint-agent έχουν ενσωματωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις βασικές σειρές προϊόντων της Cisco, όπως οι Catalyst, οι διακόπτες Nexus, όπως συμβαίνει τώρα με την πρόβλεψη δικτύωσης (predictive networking).

Νωρίτερα το καλοκαίρι, η Cisco έκανε το πρώτο βήμα σε αυτό το σχέδιο με την υπηρεσία ThousandEyes WAN Insights που μπορεί να παρέχει στους πελάτες Cisco SD-WAN προβλέψεις δικτύου και προτάσεις πολιτικής SD-WAN για τη βελτίωση της απόδοσης της εφαρμογής και της εμπειρίας χρήστη.

Το WAN Insights διαθέτει μια μηχανή πρόβλεψης αναλυτικών στοιχείων που η Cisco λέει ότι θα παραδώσει ως υπηρεσία (SaaS) για να βοηθήσει τους οργανισμούς να προβλέψουν προβλήματα δικτύου προτού συμβούν.

Η υπηρεσία αποτελεί μέρος μιας ποικιλίας υπηρεσιών πρόβλεψης που η Cisco αναμένει να προσφέρει, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε AI/ML και αναλυτικά στοιχεία για την πρόβλεψη προβλημάτων και την αυτοματοποίηση της επίλυσής τους σε περιβάλλοντα Διαδικτύου, cloud και SaaS networking.

Υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση από το Διαδίκτυο ως εταιρική ραχοκοκαλιά και η Cisco εστιάζει στην ικανότητα πρόβλεψης για το που μπορεί να είναι τα προβλήματα. Το SD-WAN ταιριάζει καλά σε αυτό γιατί είναι επίσης πολύ κεντρικό στο διαδίκτυο, λέει με τη σειρά της η ThousandEyes WAN Insights.

Χωρίς να απαιτούνται πρόσθετοι παράγοντες, το WAN Insights εφαρμόζει στατιστικά μοντέλα στις μετρήσεις διαδρομής vAnalytics του Cisco SD-WAN για να παρέχει προβλέψεις δικτύου και προτάσεις πολιτικής SD-WAN που βελτιστοποιούν την εμπειρία χρήστη σε εταιρικούς ιστότοπους.

Το πακέτο λογισμικού παρακολουθεί κάθε διαδρομή δικτύου και μπορεί να αναλύσει την απόδοση σε όλες τις τοποθεσίες δικτύου SD-WAN για να εντοπίσει προβλήματα ποιότητας για πολλές κατηγορίες εφαρμογών. Στη συνέχεια, μπορεί να προτείνει εναλλακτικές διαδρομές, σε επίπεδο κυκλώματος, για καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας. Αυτές οι συστάσεις δίνονται για κάθε τοποθεσία και κατηγορία εφαρμογής, χρησιμοποιώντας εκτιμήσεις ποιότητας που αντικατοπτρίζουν τις απαιτήσεις κάθε κατηγορίας, εξηγεί η Cisco.

Για παράδειγμα, εάν η απόδοση του Office 365 προβλέπεται ότι θα μειωθεί στις 9 π.μ. της Τετάρτης, η υπηρεσία μπορεί να προτείνει έναν άλλο σύνδεσμο που μπορεί να παρέχει 20% καλύτερη απόδοση.

Εξάλλου, ένας πελάτης μπορεί να παρατηρήσει μια διακοπή στις υπηρεσίες κάθε Δευτέρα σε μια συγκεκριμένη ώρα, αλλά δεν γνωρίζει την αιτία. Τέτοιου είδους προβλήματα θέλει να λύσει η Cisco με την τεχνολογία πρόβλεψης, αυτά που είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν και εξαιρετικά δύσκολο να διορθωθούν και ταυτόχρονα είναι τα πιο ενοχλητικά για τους οργανισμούς.

Όσο περισσότερο το ThousandEyes λειτουργεί σε περιβάλλοντα Cisco και αλλού, τόσο ευρύτερα συλλέγει ευφυΐα και τόσο καλύτερες προβλέψεις μπορεί να κάνει με την πάροδο του χρόνου.

Η οπτικοποίηση είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική. Για παράδειγμα, οι προβολές τοπολογίας δικτύου μπορούν να βοηθήσουν στην ερμηνεία των δεδομένων με μεγαλύτερο νόημα.

Ο άμεσος στόχος της Cisco είναι να μάθει ποιες προβλέψεις κάνουν οι επιχειρήσεις και για τι αδιαφορούν. Στη συνέχεια, η εστίαση θα στραφεί στην οδήγηση περισσότερων αυτοματισμών και στην ενσωμάτωση δεδομένων που συγκεντρώνονται από προϊόντα του κέντρου δεδομένων της Cisco, όπως τα Catalyst switch.

Τεύχος 127

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ