Skip to main content
27 February 2024 07:51

Η AI στο πλευρό της κυβερνοασφάλειας

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Οι περισσότεροι επαγγελματίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει θετικό αντίκτυπο σχετικά με την αποτελεσματικότητα της εργασίας τους, συμβάλλοντας στην μείωση των πιέσεων που προκαλούνται από το χάσμα δεξιοτήτων στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με νέα έκθεση της ISC2.

Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε επαγγελματίες κυβερνοασφάλειας – συγκεκριμένα το 82% των ερωτηθέντων – συμφωνούν λίγο έως πολύ με την πρόταση «Η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιώσει την αποδοτικότητα της εργασίας για τους επαγγελματίες του κυβερνοχώρου», με το 42% αυτών να συμφωνεί απόλυτα. Ένα ακόμη υψηλότερο ποσοστό τη τάξεως του 88% αναμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει σημαντικά τη δουλειά τους τα επόμενα δύο χρόνια, με το 35% να δηλώνει ότι το έχει ήδη κάνει.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (56%) πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστήσει ορισμένα τμήματα της εργασίας τους παρωχημένα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, δεδομένου του αυξανόμενου χάσματος εργατικού δυναμικού στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με την ISC2, η οποία εκτιμά ότι υπάρχει έλλειμμα τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων σε αυτόν τον κλάδο.

Οι εργασίες στον τομέα της κυβερνοασφάλεις που επηρεάζονται από την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση (ML) είναι μερικές από τις πιο χρονοβόρες και επαναλαμβανόμενες, διαπίστωσε η έκθεση. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ανάλυση μοτίβων συμπεριφοράς χρηστών και η αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότεροι από τους μισούς (54%) των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είδαν σημαντική αύξηση των απειλών στον κυβερνοχώρο κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Από αυτούς, το 13% συνέδεσε άμεσα την αύξηση αυτή με τις απειλές που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και το 41% δεν μπορούσε να κάνει οριστική σύνδεση.

Τεύχος 457

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ