Skip to main content
12 July 2023 06:55

Η AI στον αγώνα κατά του καρκίνου

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζεται CHARM, το οποίο μπορεί να προσδιορίσει γρήγορα τη μοριακή ταυτότητα ενός όγκου στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί ημέρες ή εβδομάδες.

Αυτή η πρόοδος θα μπορούσε να βοηθήσει τους νευροχειρουργούς να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την έκταση της αφαίρεσης ιστού, τις πιθανές επιτόπιες θεραπείες, και το αν θα χορηγηθούν αντικαρκινικά φάρμακα απευθείας στον εγκέφαλο την ώρα του χειρουργείου. Πέρα από το χειρουργείο, η κατανόηση του μοριακού τύπου ενός όγκου μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την πιθανή επιθετικότητά του και την ανταπόκρισή του στη θεραπεία.

Το CHARM (Cryosection Histopathology Assessment and Review Machine) αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας 2.334 δείγματα όγκων εγκεφάλου από 1.524 άτομα με γλοίωμα. Όταν δοκιμάστηκε, διέκρινε όγκους με συγκεκριμένες μοριακές μεταλλάξεις με ακρίβεια 93% και ταξινόμησε επιτυχώς τρεις κύριους τύπους γλοιωμάτων με διακριτά μοριακά χαρακτηριστικά. Επίσης, κατέγραψε με επιτυχία τα οπτικά χαρακτηριστικά του ιστού που περιβάλλει τα κακοήθη κύτταρα και εντόπισε κλινικά σημαντικές μοριακές μεταβολές σε έναν υπότυπο γλοιώματος που είναι λιγότερο επιθετικός και επομένως λιγότερο πιθανό να εισβάλει στον περιβάλλοντα ιστό. Τέλος, συνέδεσε την εμφάνιση των κυττάρων με το μοριακό προφίλ του όγκου και αυτό σημαίνει ότι ο αλγόριθμος μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια πώς η εμφάνιση ενός κυττάρου σχετίζεται με τον μοριακό τύπο ενός όγκου.

Το εργαλείο απαιτεί ακόμη κλινική επικύρωση και έγκριση από τον FDA, αλλά η ανάπτυξή του αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα προς την ογκολογία ακριβείας σε πραγματικό χρόνο.

Τεύχος 325

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ