Skip to main content
22 February 2022 09:56

Η πανδημία ήταν το έναυσμα για την καλύτερη οργάνωση του κλάδου των logistics

H Ελληνική Εταιρεία Logistics σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Σχεδιασμού, Παραγωγής & Λειτουργιών του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πραγματοποίησαν έρευνα με τίτλο: «Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και των μελλοντικών τάσεων στον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας στην Ελλάδα». Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 200 εταιρείες του κλάδου με το μεγαλύτερο μέρος τους (60%) να ανήκει στον τομέα της εμπορίας, το 29% στην παροχή υπηρεσιών logistics και το 11% στη μεταποίηση. Το 68% των εταιρειών logistics που συμμετείχαν και το 44% των εμπορικών/μεταποιητικών εταιρειών, απασχολεί πάνω από 50 εργαζόμενους.

Από τα ευρήματα της έρευνας, παρατηρήθηκε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ανάπτυξη νέων συστημάτων έχει συμβάλει στην αύξηση των παρεχόμενων online υπηρεσιών, ενώ φαίνεται ότι οι εταιρείες logistics ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τη χρήση μικρών και μεσαίων οχημάτων, με σκοπό να αυξηθεί τόσο η ταχύτητα όσο και η ευελιξία των διανομών εντός της πόλης.

Η πλειοψηφία των εταιρειών, θεωρεί ότι η πανδημία βοήθησε στην καλύτερη οργάνωση του κυκλώματος των logistics και πλέον τα άμεσα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών, περιλαμβάνουν επενδύσεις σε πληροφοριακά συστήματα, αναδιοργάνωση των διαδικασιών στα logistics και εκπαίδευση των εργαζομένων.

Αναφορικά με το μέλλον του κλάδου, η υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών, η διαμόρφωση σαφούς νομοθεσίας αναφορικά με την αδειοδότηση ΚΑΔ, η εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων, η εναρμόνιση των στρατηγικών πλάνων με πρακτικές που βασίζονται στην αειφόρα ανάπτυξη, αλλά και η εξεύρεση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αναπροσαρμογής του.

Τέλος, με περίπου 200 χιλιάδες εργαζόμενους, η συμβολή του κλάδου στο εθνικό ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 12% μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τεύχος 14

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ