Skip to main content
27 October 2023 06:53

Η ομιλία της Nuria Oliver στο Government Roundtable του Economist

Τα πολλαπλά οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης για την ποιότητα της δημοκρατίας, την αξιοπιστία της ενημέρωσης, την πρόοδο των επιστημών και ευρύτερα το κοινό καλό, περιέγραψε η διεθνώς καταξιωμένη επιστήμων πληροφορικής Nuria Oliver, Chief Scientific Adviser στο Vodafone Institute προσκεκλημένη της Vodafone Ελλάδας στο 27ο Government Roundtable του Economist, σε μια άκρως επίκαιρη συζήτηση με τον Alasdair Ross, Countries Editor στο The Economist’s The World Ahead και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του The Economist Intelligence Unit.

Η Nuria Oliver ανέλυσε μεταξύ άλλων, τις νέες δυνατότητες που εισάγει η Τεχνητή Νοημοσύνη προς ενίσχυση των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας. Στη συζήτηση υπό τον τίτλο AI, Technology and Democracy in a world of transition, έγινε λόγος και για την αυξημένη διαφάνεια των κυβερνητικών λειτουργιών και τη διευκόλυνση της λογοδοσίας των δημόσιων αξιωματούχων. Παράλληλα, τονίστηκε πως η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να εκδημοκρατίσει τόσο την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην πληροφορία, επιτρέποντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, όσο και την ίδια την έκφραση και συμμετοχή τους στον δημόσιο διάλογο και τη συνδιαμόρφωση πολιτικής.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επιδράσει ευθέως και ευεργετικά στις δημοκρατικές διαδικασίες. Μέσω των εργαλείων της, μάς παρουσιάζεται η τεράστια ευκαιρία να δημιουργούμε δημόσια πολιτική βασισμένη σε δεδομένα, πραγματικά στοιχεία και ανάγκες. Υπάρχει ένας ατελείωτος πλούτος δεδομένων που μέχρι σήμερα παρέμενε αναξιοποίητος και άμορφος. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται να κατανοήσει και να οργανώσει τα δεδομένα αυτά, μετουσιώνοντάς τα σε σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων στις κοινωνίες. Μπορούμε να πούμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σε θέση να ψηφιοποιεί τον φυσικό κόσμο», σχολίασε η Nuria Oliver.

«Η τεχνητή νοημοσύνη συνδέεται αναπόφευκτα με την πρόοδο της ζωής και της κοινωνίας μας. Ωστόσο, η θετική επίδραση της τεχνολογίας αυτής δεν είναι δεδομένη. Γι’ αυτό απαιτείται υπεύθυνη και ορθώς ενημερωμένη χρήση, ενώ η συμμόρφωση με τις αξίες και αρχές δεοντολογίας των σύγχρονων κοινωνιών είναι υψίστης σημασίας. Τέτοιες αρχές περιλαμβάνουν τον σεβασμό της ιδιωτικότητας, την αποφυγή διακρίσεων, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αυτονομίας, τη διαφάνεια, την ποικιλομορφία, την αξιοπιστία», συμπλήρωσε.

Τεύχος 380

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ