Skip to main content
31 May 2023 06:53

Η κυβερνοεπίθεση που έριξε την Τράπεζα Θεμάτων

Κοινή ανακοίνωση δημοσίευσαν τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφορικά με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών Λυκείου σε πάρα πολλά σχολεία.

Όπως περιγράφει η ανακοίνωση, από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).

Εκτιμάται ότι έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Με κοινές ενέργειες του ΙΕΠ και του ΕΔΥΤΕ η επίθεση απομονώθηκε στις 9:20 και επανήλθε η εγχώρια συνδεσιμότητα και η πρόσβαση των χρηστών. Οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν και μετά τις 9.20, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα -η ανακοίνωση κάνει λόγο για έως 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο-, συνδέσεις που έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική.

Όπως ενημέρωσαν τα υπουργεία, η επίθεση απομονώθηκε στις 9:20 το πρωί, με κοινές ενέργειες από το ΙΕΠ και το ΕΔΥΤΕ και τότε επανήλθε η δυνατότητα πρόσβασης των χρηστών. Ωστόσο, οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν και μετά τις 9:20, αντιμετωπίστηκαν όμως με επιτυχία.

Τεύχος 296

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ