Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Η Κίνα αρνείται κατηγορηματικά την αλλαγή ιδιοκτησίας του TikTok
Της Αφροδίτης Μπαλίδου
Σχεδόν τρία χρόνια αφότου η κυβέρνηση Τραμπ απείλησε να απαγορεύσει το TikTok, εάν ο Κινέζος ιδιοκτήτης του δεν πουλούσε την εταιρεία σε Αμερικανούς επενδυτές, η εφαρμογή βίντεο αντιμετωπίζει και πάλι μια «υπαρξιακή» απειλή.
Το αμερικανικό Κογκρέσο ερευνά αν η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, ενώ ήδη οι κυβερνήσεις πολλών Πολιτειών έχουν απαγορεύσει το TikTok από τα κρατικά τηλέφωνα, εξ’ ου και η επαναφορά στο προσκήνιο των εκκλήσεων για πώληση της εφαρμογής.
Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές και νομικούς εμπειρογνώμονες, δεν υπάρχει προοπτική πώλησης της περίφημης πλατφόρμας, κυρίως επειδή η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί την τεχνολογία του TikTok ευαίσθητη και έχει λάβει μέτρα από το 2020 για να διασφαλίσει ότι μπορεί να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση πώλησης της ByteDance, εταιρεία στην οποία ανήκει το TikTok.
Το ζήτημα, λοιπόν, είναι ποιος κατέχει τους αλγόριθμους του TikTok και της τεράστιας βάσης δεδομένων του, που έχουν συλλεχθεί από τουλάχιστον 150 εκατομμύρια χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κυβέρνηση της Κίνας θεωρεί ότι η προχωρημένη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του αλγόριθμου για το προτεινόμενο περιεχόμενο, είναι καίριας σημασίας για τα εθνικά της συμφέροντα. Έτσι, το Δεκέμβριο, η κυβέρνηση ισχυροποίησε τους κανονισμούς για ενδεχόμενη πώληση τεχνολογίας σε ξένες εταιρείες. Μια πώληση ή εκχώρηση του TikTok θα συνεπαγόταν την εξαγωγή τεχνολογίας, επομένως θα χρειαστεί να λάβει άδεια και έγκριση από την κινεζική κυβέρνηση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εμπορίου.
Αυτή τη στιγμή, το κοινωνικό δίκτυο έχει βρεθεί στο μέσο μίας τεράστιας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο. Αυτό, όμως, δε μειώνει την αποφασιστικότητα τής Κίνας να διατηρήσει τον έλεγχο της υψηλής τεχνολογίας και όλων των προϊόντων της. Η Κίνα ανταποκρίθηκε στο αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν για πρώτη φορά την περασμένη Πέμπτη, λέγοντας ότι θα αντιταχθεί «σθεναρά» σε μια αναγκαστική πώληση του TikTok.