Skip to main content
13 December 2023 07:47

Η Ελλάδα στο «παιχνίδι» των ημιαγωγών

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Σε εξέλιξη βρίσκεται το φιλόδοξο σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής αναφορικά με τον σχεδιασμό ημιαγωγών (chips) στη χώρα μας. Κεντρικός στόχος του σχεδίου είναι στα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε επενδυτικό προορισμό στον σχεδιασμό ημιαγωγών (chips design) και να αποτελέσει μια ισχυρή ψηφιακή βάση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος Υπουργός, κος Κ. Σκρέκας, το έναυσμα για την υιοθέτηση του συγκεκριμένου σχεδίου προσέφερε η πρόσφατη, στις 13 Σεπτεμβρίου του 2023, έγκριση και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα μικροκυκλώματα με την κωδική ονομασία «Chip Act».

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός, που αξιοποιεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, ευνοεί τη μεταφορά γνώσης από το εργαστήριο στην παραγωγή, προωθεί την εκβιομηχάνιση των καινοτόμων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις και προσφέρει δυνατότητες για την προσέλκυση επενδύσεων.

Σύμφωνα και πάλι με τον Υπουργό Ανάπτυξης, η Ελλάδα επικεντρώνεται κυρίως στα στάδια της εξεύρεσης και εξασφάλισης πρώτων υλών στα στάδια έρευνας και ανάπτυξης νέων δομών και στο στάδιο του βιομηχανικού design νέων δομών ημιαγωγών και εφαρμογών. Το ενδιαφέρον είναι ότι στον κλάδο του σχεδιασμού ημιαγωγών στη χώρα μας ασχολούνται περίπου είκοσι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στόχο να πρωταγωνιστήσουν όχι μόνο στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην παγκόσμια αγορά.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης σκοπεύει να διαθέσει περίπου 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να υποστηρίξει τον κλάδο και ιδιαιτέρως να συμβάλει στην εκπαίδευση και παραμονή στη χώρα εξειδικευμένου προσωπικού που δραστηριοποιείται στους ημιαγωγούς. Όπως υπογράμμισε ο κος Σκρέκας, «απόλυτος σκοπός μας στη δεδομένη στιγμή είναι να προσφέρουμε πόρους και δυνατότητες ώστε να αποκτήσει η χώρα ένα οικοσύστημα ημιαγωγών, ικανό να σχεδιάζει αρχικώς και μετέπειτα να επεκταθεί στην ανάπτυξη πολιτικών γραμμών παραγωγής».

Τεύχος 413

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ